L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha alertat Catalunya de la presència del bacteri Listeria monocytogenes en diversos productes de Bonpreu i Aldi. Es tracta dels peus de porc cuit d’Aldi i dels peus de porc precuinats de Bonpreu. Els lots afectats són el 249 dels peus de porc d’Aldi i el 136 dels peus de Bonpreu. L’AESAN demana que aquests lots no es consumeixin.
El producte del Bonpreu té un pes de 700 grams, caduca el 01/11/2024 i el seu codi EAN és 8422410416967. La data de caducitat del lot de l’Aldi, que té el mateix pes, és el 14/11/2024.
Què passa si he consumit aquests productes?
En cas d’haver consumit un producte contaminat amb listèria hi ha afectacions, principalment, de dos tipus. D’una banda, la malaltia invasiva, que és quan la listèria s’ha propagat fora dels intestins i, de l’altra, quan afecta el mateix intestí. Generalment en cas de malaltia intestinal els símptomes comencen quan han passat 24 hores després d’haver consumit el producte contaminat i acostumen a durar d’un a tres dies. En cas de malaltia invasiva els efectes solen aparèixer dues setmanes després del consum.
La listeriosi habitualment afecta dones embarassades i els seus bebès, adults de 65 anys o més i persones amb un sistema immunitari debilitat. Els principals símptomes són vòmits, diarrea i febre. Si alguna persona ha consumit productes contaminats amb listèria es recomana acudir al centre de salut. També es recorda la importància d’extremar les mesures d’higiene per evitar la contaminació creuada amb altres productes.