El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha aprovat la petició del govern català per limitar la mobilitat nocturna de la 1 a les 6 h en aquells municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada de més de 400 casos per cada 100.000 habitants en la darrera setmana. Això implica que Barcelona i 160 localitats més estaran afectades per la mesura. La restricció entrarà en vigor aquesta mateixa nit, segons ha explicat el president de la Generalitat Pere Aragonès en una piulada a twitter. De moment, està aprovat fins a les 00 h del 23 de juliol de 2021.

En la interlocutòria, el tribunal argumenta que la mesura afecta drets fonamentals, però l’autoritza pels elevats “índexs epidemiològics”. Argumenta que cal “preservar els drets a la vida, la protecció a la salut i l’estabilitat del sistema sanitari en el seu conjunt”. Per tot això, considera que la mesura és adequada i proporcional, perquè només comporta el confinament domiciliari durant cinc hores al dia, en plena franja nocturna, en els municipis més grans i afectats i amb importants excepcions per desplaçaments obligats.

Els magistrats també alerten que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estat d’alarma pot afectar futurs pronunciaments, i critica la Generalitat per haver trigat tant en prendre mesures que ajudin a contenir l’increment desmesurat dels contagis. També lamenta que no hi hagi una legislació més clara i específica per atendre situacions com l’actual.

L’aval del TSJC del toc de queda permetrà a l’executiu català aplicar una mesura que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera “difícil però imprescindible” per donar resposta a la situació “delicada i fràgil” que viu el país amb l’augment dels contagis que ha causat la cinquena onada de la pandèmia de la covid-19. Aquesta mateixa setmana, el tribunal també ha aprovat el cessament de totes les activitats a les 0.30 h i les reunions de més de 10 persones.