Els locals d’oci nocturn de Barcelona podran obrir com a bars mentre duri el tancament de l’activitat d’aquest sector. L’alcaldessa, Ada Colau, ha signat un ban municipal per autoritzar aquest canvi d’activitat de forma temporal. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va comunicar aquest dijous la mesura als responsables del sector en una reunió conjunta, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i han explicat a betevé representants del sector.

Una mesura que “donarà oxigen” al sector

El sector ha aplaudit la mesura, que feia temps que reclamava. La Federació Catalana de l’Oci Nocturn (Fecalon) creu que són els bars musicals els qui més s’hi acolliran perquè són els que es poden adaptar més fàcilment a les condicions de llicència de bar. El secretari general de l’entitat, Fernando Martínez, considera que la mesura era imprescindible. Recorda que dels 170 bars musicals que hi havia a Barcelona abans de la pandèmia, ara n’ha tancat una quarta part.

Les discoteques, en canvi, no es beneficiaran tant de la iniciativa. A les més grans amb lloguers alts no els surt a compte obrir amb preus de bars, ha explicat Ramon Mas, secretari general del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província. Ara bé, admet que si la situació s’allarga més enllà de l’estiu, la meitat de les discoteques de Barcelona s’acolliran a la mesura. Les que provablement s’hi acollin des d’un principi són les discoteques amb més turisme, però les que tenen públic local fien l’any a l’últim trimestre de l’any.

Per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) suposarà donar oxigen al sector perquè “beneficiarà tots els espais d’oci nocturn que no tenen espais exteriors, que són prop del 80 % del total”.

Què fer per poder treballar com a bar temporalment?

Els locals d’oci nocturn que vulguin treballar com a bars hauran de presentar una instància a l’Ajuntament, en què indiquin de manera gràfica quina serà la ubicació de les taules i les cadires del local. El canvi d’activitat serà gratuït i es podrà allargar com a màxim un any o fins que s’autoritzi l’obertura dels locals d’oci nocturn. A més, els establiments hauran de complir les resolucions del Procicat que estiguin vigents en cada moment, com ara els horaris o l’aforament permès.

Just abans de Sant Joan, el govern va autoritzar la reobertura de l’oci nocturn després de 15 mesos de tenir aquest sector aturat, però només tres setmanes més tard va tornar a tancar els locals per l’increment de contagis de la cinquena onada.