Tribunal Constitucional 2018

(ACN / Redacció) El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat quest dimecres una resolució que declara inconstitucionals les mesures més restrictives del primer estat d’alarma, com el confinament domiciliari o la limitació del dret de reunió, però no d’altres com el tancament de negocis, fet que evita que l’Estat hagi de pagar indemnitzacions.

El Tribunal Constitucional conclou que les mesures del primer estat d’alarma eren inconstitucionals perquè l’executiu espanyol hauria d’haver recorregut a l’estat d’excepció, i no al d’alarma.

En canvi, el TC desestima la part del recurs de Vox que anava dirigida contra l’ordre del Ministeri de Sanitat que establia mesures excepcionals respecte a les vetlles i cerimònies fúnebres per limitar la propagació de la covid.

La decisió del TC no ha estat unànime

Els magistrats han donat suport per sis vots a cinc al text elaborat pel conservador Pedro García-Trevijano després de setmanes de debats i de la renúncia del primer ponent, Fernando Valdés, que va dimitir en ser processat per violència de gènere. El vot de la catalana Encarnación Roca ha decantat la balança i s’esperen cinc vots particulars contra la decisió per part del president del Tribunal, Juan José González Rivas, i els magistrats Andrés Ollero, Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.

Els magistrats declaren inconstitucionals els apartats 1, 3 i 5 de l’article 7 del Reial Decret 463/2020 que va marcar les mesures del primer estat d’alarma. L’article 7 és el que limita la llibertat de circulació de les persones i estableix que durant la vigència de l’estat d’alarma “les persones únicament podran circular per les vies o espais d’us públic” per a la realització d’una llista limitada d’activitats, “que s’han de fer individualment”.

El Govern espanyol sorprès amb la decisió del TC

El Govern espanyol “respecta” la sentència del TC que declara inconstitucionals les restriccions més importants del primer estat d’alarma, però es mostra “sorprès pel seu caràcter inèdit” i es referma que el reial decret era “absolutament imprescindible per salvar vides”. Fonts de l’executiu insisteixen que el decret s’ajustava a la Constitució i a la Llei orgànica de l’estat d’alarma, i apunten que ara els serveis jurídics “estudiaran” una resolució que, recorden, s’ha adoptat per majoria simple i amb un TC dividit.