Enmig de Setmana Santa, el missatge de la Generalitat és d’alerta pel que podria venir. El Departament de Salut demana prudència i responsabilitat a la ciutadania a les portes dels festius i dona per fet que, de quarta onada, n’hi haurà. “La corba de positius de coronavirus torna a pujar. Som a temps […] de frenar el creixement i que l’onada no sigui molt pronunciada”, avisa Alba Vergés, consellera de Salut en funcions.

A Catalunya s’encadenen 13 dies en què empitjoren els indicadors de la pandèmia. Segons el darrer balanç, hi ha 1.386 persones ingressades als hospitals i les UCI sumen 411 pacients crítics. La setmana del 22 al 28 de març es van reportar 116 morts i des de l’inici de la pandèmia ja en són 21.277. L’escenari preocupa els responsables de la conselleria de Salut, però creuen que frenar l’evolució de la covid-19 encara és possible.

Ramentol: “No hi ha res escrit”

El que passi amb la corba de contagis els propers dies marcarà si cal endurir o no les restriccions després de Setmana Santa. La Generalitat reitera que, ara per ara, no hi ha res concret sobre la taula i, de fet, treballa per no fer passos enrere. “No hi ha res escrit. […] Per això fem aquesta apel·lació a la prudència”, ha concretat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Ara bé, en la roda de premsa d’aquest dimecres han dit que, si cal, de passos enrere se’n faran.

Toc de queda a les 22 h, almenys fins el 9 de maig

En aquest sentit, el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha insinuat que “la lògica fa pensar” que, si els índex empitjoressin encara més, “el més normal” seria tornar al confinament comarcal. El que no canviarà almenys fins al 9 de maig ─quan està previst que finalitzi l’estat d’alarma─ és el toc de queda a les 22 h. Segons Sàmper, a partir d’aquella data es podria “plantejar suavitzar el confinament nocturn“.

Tanmateix, el conseller ha estat taxatiu sobre aquesta mesura: “No parlo de la desaparició del toc de queda“. Sigui com sigui, ara la Generalitat posa bona part de l’esperança en l’avenç de la vacunació contra el coronavirus. Segons Salut, només aquest dimarts, es van injectar fins a 60.000 dosis a Catalunya i s’ha arribat al 45 % de majors de 80 anys vacunats.