Aquest dimecres ha estat un dia important per al Francisco, la Francisca i la seva filla, la Rosa, veïns de Montbau. Tots tres van tenir la covid mesos enrere i ho han passat francament malament. Per això, esperaven amb ganes la citació del CAP Sant Rafael per rebre la primera dosi, el que els pertoca per la zona on viuen. “Jo no era gaire de vacunes perquè feia por”, reconeix la Rosa. “Però el fet que per fi els posin la vacuna és emocionant. Que com a mínim el que els queda de vida sigui bo”, afegeix.

Després de la vacunació, tots tres s’han esperat davant del CAP 15 minuts, com la resta de persones que han rebut la primera dosi. Així ho recomana el personal sanitari per si hi hagués una reacció adversa al vaccí.

L’adjunta de direcció del CAP Sant Rafael, Mar de la Hoz, explica que “el percentatge de reaccions adverses greus és molt i molt petit”. Algunes persones, subratlla, “tenen les reaccions típiques de les vacunes, com l’envermelliment de la zona de punció, dolor al braç, febrícula o cefalea”. De la Hoz també subratlla l’acceptació que està tenint la vacuna per part dels majors de 80 anys: “No m’he trobat que ens diguin que no la volen, estan molt emocionats”.

Vacunacions als CAP i a domicili

Des de mitjans de febrer les persones a partir de 80 anys de Barcelona estan rebent les trucades dels centres d’atenció primària des de mitjans de febrer. Al CAP Sant Rafael, quan acabi aquesta setmana, hauran posat més d’un miler de vacunes dels 2.600 pacients que els pertoca aquest centre. Als grans dependents i la gent gran que no es poden desplaçar se’ls visita al domicili. Se’ls està posant la vacuna de Pfizer, la mateixa que s’ha fet servir a les residències de gent gran, i que està demostrant una eficàcia molt elevada.

En tres setmanes tots tindran la primera dosi

A Catalunya hi ha unes 360.000 persones de més de 80 anys. Segons Salut, amb el ritme actual d’arribada de vacunes de Pfizer, unes 86.000 la setmana, podrien estar totes vacunades amb la primera dosi d’aquí a unes tres setmanes. Quan tinguin la segona dosi i estiguin del tot immunitzats hi haurà un abans i un després en l’evolució de la pandèmia. Les xifres de mortalitat cauran en picat.