Aturada tècnica de la llei sobre l’ús de la mascareta en espais oberts com platges o piscines. Després del cop d’efecte de l’anunci d’ahir, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que aquesta nova llei es revisarà i consensuarà en una taula tècnica amb les diverses comunitats autònomes. “És important que siguem capaços d’harmonitzar, actualitzar i contextualizar la llei”, ha assegurat la ministra Darias, amb referència a les normes ja actives a cada territori i l’estat de la pandèmia.

La ministra ha justificat la necessitat de fer aquesta revisió al desajust dels temps entre que es va començar a redactar la llei i es va processar, i el moment actual, en què l’ús de la mascareta, en general, s’ha consolidat.

Dubtes des de la Generalitat

A banda de possibles desactualitzacions de la norma, també entra en conflicte amb les normes autonòmiques. Algunes comunitats ja havien mostrat el seu desacord, entre elles Catalunya. El Departament de Salut ha encarregat un informe jurídic sobre si la nova normativa estatal d’ús de les mascaretes “col·lisiona” amb la que hi ha vigent a Catalunya. El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha reconegut a SERCat que l’enduriment de la norma li ha generat “sorpresa” i ha demanat també no “distreure” la ciutadana.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que desconfia dels efectes que pot provocar la nova llei del Govern espanyol. Per a Vergés, aquesta mesura genera confusió entre la ciutadania. “A Catalunya, ja tenim una normativa que fixa que la mascareta s’ha de dur en espais tancats i oberts”, ha assegurat, “tothom ha d’anar amb la mascareta, però un bany a la platja s’ha de poder fer“.