restriccions setmana santa 2021 a Catalunya

Les restriccions a Catalunya per a la Setmana Santa 2021 no desapareixen i aquests dies festius tornen a estar marcats per la limitació de la mobilitat amb el confinament perimetral i les mesures per la covid, després de l’arribada de variants diferents del virus i en una situació d’alerta davant una possible quarta onada del coronavirus a Espanya.

Després de les últimes modificacions del Ministeri de Sanitat i de la darrera reunió del Procicat amb el govern català, ja hi ha establertes quines restriccions a Catalunya van entrar en vigor el 26 de març i es mantindran fins el 9 d’abril i de quina manera afecten la mobilitat i el confinament.

Consulta aquesta guia amb tot el que has de saber sobre el tancament perimetral i les restriccions i mesures per la Setmana Santa 2021 a Catalunya.


Què vols saber?


Calendari de restriccions per Setmana Santa 2021

El govern català ha treballat un calendari de flexibilització de mesures per als dies festius de Setmana Santa, que seran també les primeres vacances escolars del 2021. Les mesures se sumen a les restriccions que ja ha revisat i anunciat el Govern espanyol que estaran vigents entre el 26 de març i el 9 d’abril. L’any passat, Setmana Santa va coincidir amb la primera onada de la covid-19 i hi havia en vigor el confinament domiciliari. Per tant, els ciutadans no van viatjar ni desplaçar-se a altres municipis ni comunitats.

Cotxes a l'autopista AP-7
Cues de cotxes a la carretera sense confinament comarcal

Pocs dies abans d’entrar a la Setmana Santa, el Govern espanyol havia anunciat que no descartava endurir les restriccions aquests dies festius i de vacances escoles davant de l’empitjorament de les dades epidemiològiques, però finalment ha decidit mantenir i ratificar-se en el que ja havia anunciat. Tot i això, el Govern deixa en mans de les comunitats la possibilitat “d’establir mesures més restrictives.” Catalunya ja ha anunciat que manté les mesures anticovid actuals.

A les portes d’una possible quarta onada de covid a Espanya, el Ministeri de Sanitat admet “màxima preocupació” per l’increment de la positivitat i els ingressos hospitalaris.

Confinament a Catalunya per Setmana Santa

Malgrat que el perímetre comarcal es manté, el confinament comarcal es troba aixecat des del 15 de març amb desplaçaments permesos amb la mateixa bombolla de convivència per a tot el territori català. Són els últims canvis en les restriccions de mobilitat, que també es mantindran per Setmana Santa 2021.

La portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó, ja havia explicat que estudiaven eliminar la limitació de la mobilitat comarcal en aquest calendari per relaxar les restriccions si l’evolució de l’epidèmia era favorable. La demanda l’han fet els sectors turístic i hoteler per poder treballar amb previsió.

Tancament perimetral de Catalunya

El que sí que es manté és el tancament perimetral de Catalunya. De fet, de totes de les comunitats autònomes. Les autoritats sanitàries insisteixen, com ja ho van fer per Nadal, que cal ser prudents. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha advertit que cal ser “molt curós” a l’hora d’aixecar les restriccions per Setmana Santa.

Mobilitat per Setmana Santa: es podrà viatjar a una altra comunitat autònoma?

La mobilitat per Setmana Santa es limita a les comunitats autònomes. No es podrà viatjar a una altra comunitat entre el 26 de març i el 9 d’abril, ja que es manté el tancament perimetral de Catalunya. El Ministeri de Sanitat i les comunitats han acordat no permetre la mobilitat entre comunitats autònomes.

Així, només poden sortir i entrar a Catalunya aquells que hi són de pas o per alguna causa justificada que es trobi recollida al certificat autoresponsable de desplaçament.

Es pot anar a Andorra des de Catalunya?

No es pot anar a Andorra per oci o fer turisme, ja que hi ha confinament perimetral a Catalunya. Només es pot viatjar fora del perímetre, a una altra comunitat autònoma o a Andorra, si és un cas justificat i inclòs en les excepcions al confinament, que es troben detallades en el certificat d’autoresponsabilitat per sortir de Catalunya. De cara a Setmana Santa, tampoc es podrà viatjar, malgrat es tingui una reserva a un hotel o un viatge programat i amb els bitllets comprats.

Horari de restaurants i bars

Els bars i restaurants poden obrir ininterrompudament fins a les 17 h. La Generalitat ha eliminat les franges horàries, però no permet l’obertura dels establiments fins al toc de queda, com reclamen els restauradors. El que sí que es permet, tal com ha acordat el Consell Interterritorial de Salut, són les reunions de fins a quatre persones dins dels locals i de fins a sis persones a les terrasses, sense limitació a les dues bombolles de convivència.

restaurants setmana santa

Quantes persones poden reunir-se per Setmana Santa?

A Catalunya des de finals de setembre es manté vigent la restricció que prohibeix reunions de més de sis persones. A partir del 8 de març ja no es limiten les reunions a un màxim de dues bombolles de convivència. Això, en un principi, havia de permetre trobar-se amb més nuclis familiars diferents per Setmana Santa.

Ara bé, una de les decisions acordades en el marc del Consell Interterritorial de Salut és que es prohibeixen les trobades amb persones no convivents en espais tancats per Setmana Santa. Dit d’una altra manera, no es podrà anar a casa d’una altra persona si no s’hi conviu.

A més a més, s’han limitat les trobades socials: quatre persones com a màxim en espais públics tancats i sis en espais públics oberts. Tot plegat estarà en vigor entre el 26 de març i el 9 d’abril.

El toc de queda a Catalunya es manté

El toc de queda a Catalunya es mantindrà tal com està actualment: no es podrà estar al carrer entre les 22 h i les 6 h. Sanitat i les comunitats autònomes han acordat que l’horari del confinament nocturn sigui igual a tot l’estat durant els dies de Setmana Santa, a partir de les 23 h, però Salut ha confirmat que el mantindrà a les 22 h.

A Catalunya, aquesta mesura va entrar en vigor el 25 d’octubre, amb l’inici de la segona onada de la pandèmia pel coronavirus. Salut, però, ha obert la porta a allargar el toc de queda a Catalunya fins a les 23 h o 00 h després de Setmana Santa.