la Barceloneta
Gent passejant pel passeig marítim a finals de febrer

Quin temps tindrem per la Setmana Santa del 2021?

Aquests dies festius o vacances escolars i Setmana Santa es presenten com una de les setmanes clau d’esbarjo per a molta gent amb ganes de fer activitats a l’aire lliure. També seran uns dies en què es podrà fer alguna sortida, ja que no hi ha restriccions de mobilitat dins de Catalunya i només es manté el confinament perimetral.

Acompanyarà el temps aquesta Setmana Santa? N’actualitzem dia a dia la previsió per als propers dies.

Setmana Santa molt estable

Els primers dies d’aquesta setmana han estat marcats pel sol, només esquinçat per alguns núvols inofensius. L’ambient ha estat primaveral i no ha fet gens de fred nocturn, amb valors mínims que han voltat els 11 – 13 ºC a molts punts. Les temperatures diürnes han oscil·lat entre els 17 i els 20 ºC, amb un ambient de certa escalfor a les hores centrals de la jornada.

De la possibilitat inicial de pluges i fresca a la pols en suspensió i la caloreta al migdia

A principis de setmana els mapes eren radicalment diferents als que tenim avui sobre la taula. La majoria de models apuntaven a força inestabilitat, amb xàfecs i un descens de la temperatura. Doncs bé, la massa d’aire sahariana i els vents del sud han guanyat la partida ‘atmosfèrica’ i ens deixen un temps molt més estable, amb el permís de la pols en suspensió.

La configuració atmosfèrica ha vingut marcada per una baixa al nord-oest peninsular que impulsa i injecta vents del sud en altura, encarrilats també per un centre d’altes pressions al sud del mediterrani oriental.

Mapa isobàric i geopotencial previst per divendres 2 d’abril (Font: wetterzentrale)

A partir d’avui mateix, entren els vents de nord i nord-est i arriba una massa d’aire més fresca en altura per l’àrea pirinenca, fet que farà enretirar la intrusió de pols sahariana cap al sud.

Mapa isobàric previst per aquest dissabte (Wetterzentrale)

Així doncs, avui es l’últim dia de pols en suspensió, que ens podrà deixar un ambient mig tèrbol o encalitjat. A mesura que avanci la jornada i sobretot ja de cara a Diumenge de Pasqua, la intrusió de pols sahariana anirà marxant.

Evolució de la intrusió de pols sahariana (Model Barcelona Dust Forecast Center)

La recta final d’aquesta Setmana Santa serà força tranquil·la, amb petits matisos. Aquesta tarda-vespre augmentaran els núvols aquí a la ciutat i no seria impossible algun ruixat o gotellada cap al Vallès, Montnegre, Montserrat o Sant Llorenç del Munt. Demà serà el dia més ennuvolat de la setmana, amb núvols baixos freqüents però sense precipitacions. Aquesta disminució de la radiació solar implicarà un diumenge més fresc.

Dilluns de Pasqua encara s’entreveu força tranquil i amb suavitat al migdia aquí a Barcelona. Els mapes aposten per un canvi de temps a partir de dimarts, que no sembla que hagi de ser tan brusc com el que dibuixaven els models dies enrere.

Recordeu que teniu tota la informació de la previsió meteorològica actualitzada aquí i també a @btveltemps.