Després de la comissió mixta Ajuntament-Generalitat convocada d’urgència pels brots de coronavirus a Barcelona, l’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que “en cap cas” es planteja el confinament de Barcelona. “No estem parlant de confinament general de la ciutat, però s’ha obert la porta a alguna mesura de contenció“, ha aclarit Colau.

Segons ha explicat, l’equip tècnic de l’Ajuntament i la Generalitat està treballant per analitzar quines mesures es poden prendre per evitar la propagació del virus, especialment en els entorns de reunions familiars i amb amics. A hores d’ara, l’Agència de Salut Pública té detectats 29 brots “petits” a Barcelona, que majoritàriament responen a infeccions en l’entorn familiar i d’oci.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha assegurat que els brots oscil·len entre els tres o quatre casos per brot, i els fins a 14 casos en un mateix brot.

Disputa Colau-Vergés pels rastrejadors

En la trobada entre Colau i la consellera de Salut, Alba Vergés (que no ha comparegut després de la reunió perquè ha hagut de marxar al Parlament), l’alcaldessa també ha insistit en la manca de rastrejadors. Per això Barcelona n’ha ofert entre 40 i 50 d’addicionals; una oferta que -segons Colau- la Generalitat ha rebutjat.

Fonts de la conselleria de Salut han explicat que el dispositiu actual de 120 rastrejadors pot créixer fins als 900 efectius i que no han acceptat la proposta de l’alcaldessa perquè “on volem posar més esforços és en la prèvia al seguiment, en la cerca dels contactes”.

També en l’àmbit del rastreig, l’alcaldessa ha explicat que “hi ha errades en el sistema de detecció de casos i de rastreig”. Segons Colau, Vergés “ha reconegut que el sistema no està funcionant com ho hauria de fer” i, per això, han acordat una oficina tècnica mixta entre l’Ajuntament i la Generalitat per esmenar els errors.

Barcelona, després de l’Hospitalet

La trobada entre Vergés i Colau ha arribat l’endemà d’una reunió amb l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, per analitzar la situació a la ciutat del Barcelonès, on els darrers dies s’han detectat nous brots de coronavirus, fet que ha precipitat la presa de mesures per frenar la propagació de la pandèmia.

A banda dels contactes amb Salut, aquest dimarts l’alcaldessa Colau també va parlar per telèfon amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui va exposar la situació de la ciutat.