Persones amb mascareta al carrer

La mascareta és obligatòria a partir d’aquest dijous a tot Catalunya encara que es pugui mantenir la distància de seguretat. L’objectiu de la Generalitat és combatre un cert “relaxament” de la població. La proposta la va avançar la consellera de Salut, Alba Vergés, i conté algunes excepcions. Detallem a continuació com serà l’ús obligatori de la mascareta en espais oberts i tancats, quines multes comportarà si no es compleix així com totes les excepcions i casos en què no serà necessària.

Espais compartits amb convivents

Mentre es comparteixi un espai amb les persones amb qui es conviu de manera habitual, no serà obligatori l’ús de mascareta. És una mesura que ja s’ha aplicat en el confinament del Segrià.

En vehicles

No és obligatori dur la mascareta dins d’un vehicle privat, com el cotxe o la motocicleta, si totes les persones ocupants són convivents. Sí que caldrà portar aquest element de protecció si viatgem amb una persona que no formi part de l’anomenat grup estable de convivència. També caldrà dur-lo si ens desplacem amb patinet elèctric.

A la feina

L’ús de la mascareta no serà obligatori sempre que es puguin mantenir les distàncies i mesures de seguretat, quan la feina no es faci de cara al públic i quan la feina ni impliqui mobilitat. En canvi, s’han d’utilitzar quan el treballador es desplaci a d’altres espais com el lavabo o quan entri i surti del centre.

Esport i sortir a córrer

Si s’està fent una pràctica esportiva, no serà necessari l’ús de mascareta, tot i que es recomana mantenir totes les precaucions i recomanacions sanitàries. El que serà obligatori és sortir de casa amb la mascareta en qualsevol cas.

Per menjar o beure

Les persones que estiguin consumint begudes o aliments en un establiment de restauració tampoc no hauran de fer ús de la mascareta.

A la platja i a les piscines

Si estem a la platja o a la piscina, tampoc no caldrà portar la mascareta a l’hora de banyar-se, de prendre el sol o de consumir en un bar de la sorra. Sí que caldrà dur-la per passejar per la sorra.

Motius de salut

Les persones a qui els resulti perjudicial per motius de salut, no hauran de dur mascareta. Per exemple, persones amb afectacions que comportin dificultat respiratòria o també amb discapacitat o dependència.El DGC estableix que, en cas que les persones en situació de discapacitat o dependència que no disposin d’autonomia per treure’s la mascareta, no en sigui obligatori el seu ús.

En casals d’estiu

Els infants que participin en casals d’estiu no hauran de portar mascareta mentre participin en les activitats habituals amb el seu grup de convivència estable. A l’entrada i sortida, sí que l’hauran de portar posada.

Nens menors de sis anys

Es manté l’excepció d’ús de mascareta en els infants menors de sis anys, que ja era vigent durant l’estat d’alarma. Tot i això, Protecció Civil recomana que també en portin els nens i nenes de tres a sis anys.

Multa per no dur mascareta

Les multes per no dur mascareta seran de 100 euros. Segons la portaveu del govern, Meritxell Budó, “aquesta mesura ens porta a evitar la transmissió del virus”, després de l’increment registrat de PCR positius els darrers dies.

Preguntes freqüents

El Departament de Salut ha compartit un document a les xarxes socials amb les respostes a les preguntes freqüents sobre l’ús de la mascareta.