façana ajuntament ens en sortirem

El govern municipal i alguns grups de l’oposició han carregat contra la decisió del Ministeri d’Hisenda de no permetre als ajuntaments gastar tots els superàvits d’anys anteriors. “Ens tenen ofegats”, ha afirmat l’alcaldessa, Ada Colau, en una piulada en què diu que la mesura anunciada pel Govern espanyol “és totalment insuficient”.

L’Ajuntament confiava a fer servir els superàvits com una mesura per compensar la caiguda d’ingressos pel coronavirus, de més de 240 M €, en el nou pressupost municipal. “Hem de fer passes per gestionar els nostres superàvits i dotar-nos de més recursos”, ha piulat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. Segons han confirmat fonts del Govern espanyol a l’ACN, Hisenda permetrà només als ajuntaments gastar un 35 % dels superàvits en política de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura els anys 2020 i 2021.

Per fer-ho, els consistoris hauran de demanar un préstec a favor de l’Administració General de l’Estat pel total dels romanents de tresoreria (els estalvis municipals). Hisenda preveu fer un ingrés no financer en dos anys del 35 % dels fons aportats. La resta de diners es tornarien als ajuntaments en un termini de 10 anys. Les mateixes fonts que ha consultat l’ACN consideren que l’opció d’alguns alcaldes de gastar tots els superàvits és irreal i faria incomplir la Llei d’estabilitat pressupostària.

Des de l’oposició, Elisenda Alamany (ERC) i Elsa Artadi (JxC) han fet tuits també amb crítiques a l’anunci del Ministeri d’Hisenda i han demanat explicacions al govern municipal.