La Comissió de Presidència ha aprovat una proposta de Barcelona en Comú que insta el Congrés a revisar l’aforament de la família reial i de càrrecs públics i garantir la investigació de presumptes fets delictius perquè no quedin impunes. La proposta final, pactada amb el PSC, dista del text original dels comuns, en què es parlava de “revisar els privilegis de la monarquia” i vinculava directament els presumptes fets delictius amb la família reial.

La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor de BComú, el PSC, ERC i Junts per Catalunya, mentre que Cs, el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra. “Davant la corrupció reiterada no hi pot haver marge per a la impunitat”, ha sentenciat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que s’ha definit com a “profundament republicà”. Ara bé, ha dit que el debat a la comissió no era sobre monarquia o república.

“Una proposta de mínims”

Cap regidor del PSC no ha intervingut en el debat. Des d’ERC, Elisenda Alamany ha qualificat de “proposta de mínims” el text de BComú: “Han passat d’enviar a les catacumbes el retrat del rei a demanar reformetes de la monarquia”. Jordi Martí (JxC) ha dit que el text final és “aigualit, de rebaixes i de renúncies de BComú”, i ha demanat als comuns que facin servir els ministres que tenen a Madrid.

En canvi, Paco Sierra (Cs) ha carregat contra “l’assetjament vergonyós de Podem a la monarquia” i ha assegurat que “la conducta de Felip VI és exemplar”. “Les repúbliques han anat malament a Espanya”, ha aportat al seu torn Josep Bou (PP), que ha recordat que la imatge del rei hauria de presidir la sala de plens. Manuel Valls (BCN Canvi) ha dit que el debat s’hauria de fer al Congrés i ha afegit que “la corrupció d’un home no acaba amb la monarquia”.