L’alcaldessa, Ada Colau, ha comparegut aquest dilluns a la tarda per actualitzar la informació sobre la situació epidemiològica del coronavirus a Barcelona. Colau ha repassat les xifres de la pandèmia a la ciutat i ha lamentat un “augment notable” dels casos positius “que ens preocupa”. Tot i això ha puntualitzat que “la situació no és alarmant perquè estem parlant de petits brots”.

Ada Colau ha explicat que es tracta de “concretament 24” brots petits que en molts dels casos s’han contagiat en reunions familiars o trobades d’amics i que afecten en gran part persones joves o de mitjana edat i en la majoria de casos són asimptomàtiques. Tot i això ha volgut remarcar que “estan controlats”.

Un dispositiu de rastreig “insuficient”

Per Colau, des de l’inici de la pandèmia “s’ha demostrat que anticipar-se és fonamental”. Per això ha demanat a la Generalitat més recursos per al dispositiu de rastreig de casos nous que s’ha implantat a Catalunya. Per l’alcaldessa, els 120 rastrejadors que hi treballen “són insuficients” davant l’augment generalitzat de casos al territori.

L’alcaldessa ha demanat a la consellera de Salut que aquest dimarts convoqui una reunió específica de la comissió mixta Ajuntament-Generalitat per estudiar com es pot reforçar “de manera immediata” aquest dispositiu a Barcelona i l’àrea metropolitana, una reunió en la qual ha demanat que també pugui assistir l’equip de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

Repartiment d’aliments i EPI a les residències

L’Ajuntament ha anunciat que torna a activar “al màxim” el dispositiu per portar aliments a les persones que viuen soles i tenen dificultats per proveir-se. També es mantindrà actiu un dels allotjaments que funcionen com a “hotels salut” per a les persones que s’hagin de confinar i no puguin fer-ho a casa seva amb les garanties suficients. A més, a les residències de gent gran municipals serà obligatori que les persones que hi vagin a visitar els familiars ho facin equipades amb EPI complets.

Per últim, l’alcaldessa ha recomanat a la ciutadania que compleixi les mesures preventives i sanitàries i actuï amb la “màxima col·laboració” per “no haver de tornar enrere”.

Contactes en l’àmbit de l’oci

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha puntualitzat que la majoria de contagis “no s’han produït en l’àmbit laboral” sinó en situacions “de descans, d’oci”. També ha explicat que un centenar dels casos de la setmana passada afecten persones d’entre 15 i 35 anys i que gairebé 200 corresponen a persones d’entre 35 i 60 anys. Els dos districtes on els contagis han fet un salt més important han estat l’Eixample i Sants-Montjuïc, tot i que també “sense brots importants”, segons Tarafa.

Brot de coronavirus a Barcelona

Durant l’última setmana a Barcelona s’ha registrat un augment quasi triplicat del nombre de contagiats per covid en comparació amb les xifres de la setmana anterior. Aquest fet, juntament amb algun brot puntual, com el del Reial Club de Polo o els de l’Hospitalet, amenacen amb l’arribada d’un brot més gran de coronavirus a la ciutat. De fet, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha remarcat que “Barcelona es troba al límit” i que actualment es troba en zona groga, més a prop de la vermella que de la verda.