Canvis a les restriccions a Catalunya i flexibilitzacions de mesures per a finals de maig. Després que el govern avancés alguns canvis, aquest dijous han anunciat encara algunes flexibilitzacions més, que s’aplicaran a partir de dilluns, 24 de maig, festiu a diversos municipis de Catalunya per la segona Pasqua. Salut creu que la millora dels indicadors de la pandèmia permet prendre aquesta decisió. Als canvis ja anunciats en sectors com educació, cultura, restauració i comerç, s’hi suma aquesta setmana l’ampliació del topall màxim de persones en les trobades.

Tot i això, les previsions del Procicat han hagut d’adaptar-se a la resolució del TSJC, que ha obligat a avançar i introduir canvis a les restriccions previstes per a bars i restaurants.

Reunions de 10 persones

El límit de sis persones en reunions socials s’ampliarà a partir de dilluns fins a les 10 persones. La restricció s’havia mantingut fins ara malgrat la fi de l’estat d’alarma i tenia l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè afecta drets fonamentals. Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, ara s’està pendent que la justícia doni el vistiplau al nou límit.

Bars i restaurants, fins a les 0 h i amb barra

El TSJC ha obligat a flexibilitzar algunes de les restriccions imposades a bars i restaurants de manera immediata, des d’aquest mateix dijous 20 de maig. La restauració pot tancar ara a les 0 h, ampliar l’aforament del 30 % al 50 % i tenir fins a sis comensals per taula, mantenint dos metres de distància entre taules o grups de taules. A més, els clients poden consumir a la barra, a peu dret, sempre i quan es mantingui una distància de 1,5 metres amb la resta de comensals.

Serà a partir de dilluns quan el sector de la restauració podrà avançar una hora i mitja l’obertura al matí. Ara poden aixecar la persiana a les 7.30 h, i a partir del dia 24 ho podran fer a les 6 h.

Els comerços amplien l’aforament

Una altra de les mesures importants afecta el sector comercial. L’aforament podrà ser del 50 % a partir del 24 de maig. Ara, recordem-ho, ha de ser com a màxim del 30 %.

Pel que fa a les universitats, també s’amplia l’aforament a les classes presencials, que passa del 30 % actual al 50 %. Fins ara, la majoria de les sessions es fan de forma telemàtica. També hi ha novetats en l‘educació en el lleure i la formació no reglada: es permeten grups de fins a 10 persones. Ara el límit és de sis participants.

Canvis en el sector cultural i esportiu

L’aforament s’ampliarà en la cultura fins al 70 % a partir del 24 de maig, amb un límit de 1.000 persones en interiors o bé 3.000 a l’exterior. Ara als teatres, al cinema o als concerts només es permet que estiguin, com a màxim, amb la meitat de la seva capacitat. Pel que fa a l‘esport, s’estableixen els mateixos límits, tan pel nombre de persones com pel percentatge d’aforament.

Una altra de les novetats és que es reprenen els congressos i les convencions, que ja no s’hauran d’autoritzar de manera expressa pel Procicat. Sempre, però, amb un aforament màxim del 50 %.

L’aforament en actes religiosos es mantindrà al 50 % a partir del 24 de maig. Però, com en el cas de la cultura i l’esport, se n’augmenta el nombre màxim d’assistents: 1.000 a l’interior i 3.000 en exteriors.