refugi climàtic Port Vell

El Port de Barcelona ha aprovat el Pla estratègic 2025 del Port Vell, que preveu inversions per valor de 55 M € per transformar-lo i guanyar més espai d’ús ciutadà. En concret, es vol passar de les 60 hectàrees actuals d’espai públic a 70 (un 25 % més). De tota la inversió prevista, 37 M € seran diners públics del Port, mentre que els 18 restants seran d’inversió privada.

El Pla estratègic inclou 35 projectes, entre els quals destaca la reforma del Moll de Pescadors, que generarà un nou espai obert al públic. El projecte fa anys que està en cartera, però fins ara no s’ha desenvolupat. La primera proposta de reforma la va presentar el 2014 l’aleshores alcalde Xavier Trias. A banda, el Port Vell crearà refugis climàtics en diversos punts. Seran espais verds de descans on es vol garantir el confort tèrmic per mitigar els efectes de les onades de calor.

reforma Moll Pescadors

També es preveu iniciar la reforma del Moll d’Espanya, on hi ha l’antic cinema Imax, que va tancar a finals del 2014, i que el Port té la intenció d’enderrocar. A més, el Pla estratègic recull la posada en marxa del Centre de Divulgació del Port de Barcelona, la creació de rutes culturals i acabar la reforma urbanística a la Nova Bocana, entre altres projectes.

Trasllat de l’estació del Morrot

La inversió prevista al Port Vell no inclou dues operacions urbanístiques de gran abast, com són la reforma dels molls de Barcelona i Drassanes (on hi ha el World Trade Center) amb el trasllat de les terminals de creuers i ferris; i el trasllat de l’estació ferroviària del Morrot, que ha de transformar tota la falda de Montjuïc per connectar Ciutat Vella amb la Zona Franca. Un projecte que inclou la reubicació de la ronda del Litoral.

El Port insisteix en l’Hermitage

El Pla estratègic del Port Vell no inclou tampoc la inversió de 50 M € que suposaria el projecte de l’Hermitage a la Nova Bocana. El Port de Barcelona no hi renuncia malgrat el rebuig de l’Ajuntament. En un comunicat, insisteix que seguirà negociant amb el consistori per trobar “el millor encaix possible de l’Hermitage a la Nova Bocana i a la ciutat”. El Port recorda que la inversió generaria uns 377 llocs de treball.