La nova fàbrica de gel del moll de Pescadors gairebé ja és una realitat. El patró major de la Confraria, José Manuel Juárez, n'agafa la prova amb els mans. L'edifici, que ha de substituir l'actual, molt obsolet, és el primer pas d'una reforma integral del moll que encadena molts endarreriments. Ara, però, sembla que amb la nova fàbrica tot plegat es torna a desencallar. Si l'última data assenyalava que les obres s'acabarien la tardor de 2017, ara el Port assegura que estaran enllestides dos anys més tard. DECLA ADOLF ROMAGOSA, gerent de Port 2000 "Fer números a l'aire és complicat però 2019 sembla una data assumible. La mateixa construcció de la fàbrica de gel ens ha costat moltíssim, bastant més del que esperàvem. Ha sigut el cúmul d'una sèrie d'endarreriments que ens ha portat a consumir temps d'una forma extraordinària." JOSÉ MANUEL JUÁREZ patró major Confraria de Pescadors del Port de Barcelona "Es un gran paso adelante, lo que pasa es que estamos siendo demasiado optimistas. Yo soy pesimista porque siempre me dicen que estamos en la recta final, la recta final y nunca llego a la meta. Pero tengo que reconocer que la relación con el Puerto ha mejorado muchísimo." El Port preveu que l'edifici de l'antiga fàbrica de gel es pugui enderrocar el primer trimestre de 2017 i, a partir d'aquí poder tirar endavant la reforma prevista. L'objectiu és que el nou moll de Pescadors s'obri als ciutadans. Per això s'hi construirà una nova llotja, on els barcelonins puguin comprar peix acabat de pescar, i un restaurant on degustar-lo.

El projecte de remodelació del moll de Pescadors es va presentar el 2014. La reforma arribava després d’anys de reinvindicacions i llavors es va dir que estaria acabat per a la tardor de 2017. La realitat, però, ha estat una altra. El primer pas per dotar els pescadors d’unes instal·lacions modernes i eficients era la construcció d’una nova fàbrica de gel, un edifici que “ha costat més treball del que esperàvem”, assegura Adolf Romagosa, gerent de Port 2000. “Ha sigut un cúmul de retards que ens ha fet consumir temps d’una forma extraordinària”, afirma, tot i que ara la fàbrica ja està pràcticament enllestida. De fet, només falta el vistiplau dels pescadors, i que el Consell d’Administració del Port aprovi la cessió del sòl a la Confraria de Pescadors, que és qui ha pagat els dos milions d’euros que ha costat el nou edifici. Tot això fa que Romagosa vegi el 2019 com a nova data “assumible” per tenir finalitzada tota la reforma. Pel patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, es tracta d’un “gran pas endavant”, però també confessa que està cansat de “no arribar mai a la meta”. Juárez, però, és optimista, afirma que les relacions amb el Port de Barcelona han millorat moltíssim aquests últims anys i espera que a partir d’ara “no s’aturin tant” els següents passos a fer.

Un moll de Pescadors, obert als ciutadans

La nova fàbrica generarà 2.000 kg de gel cada quart d’hora. És una instal·lació més automatitzada, independent i amb una tecnologia moderna. Un cop s’estreni, el Port preveu enderrocar l’antiga fàbrica, que ha quedat totalment “obsoleta” i comporta moltes despeses de manteniment, segons Juárez. Això passarà el primer trimestre de 2017, cosa que permetrà donar una nova embranzida al projecte. Les obres, que s’han de fer conviure amb l’activitat pesquera, també inclouen enderrocar la llotja actual (molt deteriorada i amb molts problemes de goteres) per construir-ne una de nova, un restaurant, i una passarel·la que connecti tot aquest espai i l’obri als ciutadans. Segons Juárez, això permetrà posar fi a unes instal·lacions “tercermundistes” i que han estat víctimes “d’una deixadesa absoluta des dels anys 90 fins ara”.