Sant Gervasi – Galvany es queda sense biblioteca. Fa unes setmanes el govern municipal va anunciar que no tira endavant el projecte de biblioteca que s’havia d’ubicar a la finca de Muñoz Ramonet, concretament a la torre del Marquès d’Alella, construïda per l’arquitecte Enric Sagnier i annexa a la casa principal.

En el seu lloc, s’hi ubicarà una residència artística i científica, un projecte que s’acabarà d’enllestir durant aquest mandat. Per la seva banda, els veïns lamenten perdre una biblioteca que podria ser un lloc de trobada per als veïns.

El jardí protegit, el motiu per descartar el projecte

El projecte de condicionament per fer-hi l’equipament preveia fer un soterrani, per ampliar la capacitat de l’edifici. Això implicaria aixecar el jardí, que va dissenyar l’arquitecte Jean-Claude Nicolas Forestier el 1916 i que està protegit. Segons fonts municipals, la biblioteca ha estat finalment descartada pel fet que s’ha de conservar el jardí i que això no permetria fer-hi una biblioteca amb els estàndards establerts per l’Ajuntament.

Els veïns es queden sense biblioteca

Les associacions de veïns de Sant Gervasi Sud i del Turó Parc lamenten que l’equipament no es destini a una biblioteca, ja que no en tenen cap al barri. A més, critiquen perdre un espai que podria ser un lloc de trobada per als veïns. “Un centre cultural podria ser a qualsevol altre lloc de Barcelona. Aquí ens falten equipaments on reunir-nos”, explica Maria Pia Barenys, vicepresidenta de l’Associació de Veïns de Sant Gervasi Sud.

L’any 2013 l’Ajuntament va dir que s’hi faria un equipament i el 2015 va afirmar que el 2018 la torre del Marquès d’Alella seria una biblioteca. El febrer de l’any passat el govern va presentar el projecte als veïns: un equipament de 1.700 m² amb l’entrada al carrer de l’Avenir amb àrea infantil i sala d’actes. Es va dir que el projecte s’havia trigat a materialitzar per la complexitat de garantir la preservació del jardí.