(ACN) La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones a Barcelona i Madrid i n’investiga tres més que presumptament pretenien introduir armes de foc al mercat negre. Segons la investigació policial, adquirien armes tipus Flobert, que no requereixen llicència en alguns països europeus, les modificaven per fer-les més lesives i posteriorment les revenien.

La Guàrdia Civil ha informat que se’ls van decomissar desenes d’armes i milers de projectils. Se’ls atribueixen, d’una banda, delictes de comerç il·lícit d’armes, i, de l’altra, de tinença, tràfic i dipòsit il·lícit d’armes i munició.

L’operació Sotalia es va iniciar al gener, quan es van detectar diversos paquets amb destinació a Madrid i Barcelona que contenien armes curtes tipus Flobert i munició. Es va comprovar que no tenien les autoritzacions necessàries i que en alguns casos els destinataris tampoc no tenien llicència per tenir aquestes armes. Per això, es van fer diversos escorcolls a Barcelona, Esplugues de Llobregat i Madrid.

Segons la policia, els detinguts i investigats tenien un ampli coneixement d’armes i n’eren molt aficionats, a un nivell que creuen que no encaixa dins del perfil de col·leccionista. Els investigadors ho van considerar indicis que la intenció d’aquestes persones era comercialitzar les armes, que tenien un preu superior perquè no estaven registrades.

Les armes Flobert a Espanya

La venda de les armes Flobert està regulada a Espanya perquè es consideren armes de foc. En canvi, en altres països de la Unió Europea no estan catalogades com a tals, per la qual cosa no hi ha els mateixos estàndards de control i venda.

La diferència en la regulació fa que en alguns països puguin comprar-se sense autorització específica i també que alguns fabricants que no compleixin les especificacions que aquest tipus d’armes han de tenir a l’estat espanyol: es fabriquen amb més resistència, materials millors o, fins i tot, d’un calibre major a l’estàndard (normalment 4 o 6 mm). Segons la Guàrdia Civil, això fa que el seu ús en el mercat negre s’hagi incrementat en els últims temps.