La llotja és avui un espai inaccessible per al gran públic. La reforma de tot aquest espai al voltant de la torre del Rellotge vol, precisament, eliminar les barreres actuals i combinar l'activitat pesquera amb l'ús ciutadà. Amb la remodelació, la llotja i la fàbrica de gel canviaran d'ubicació en uns nous edificis en què es farà també un restaurant. L'espai que alliberi la llotja es convertirà en un aparcament i, just al costat, s'obrirà un nou passeig per arribar a la torre del Rellotge. Des d'aquí s'aixecarà una passarel·la elevada des d'on es podrà divisar l'activitat de la llotja en una posició privilegiada. El Port invertirà 10 milions d'euros en la reforma d'aquests dos molls, unes obres que arriben després d'anys d'estira-i-arronsa entre l'Administració i els pescadors que, ara sí, veuen assegurada la continuïtat. Avui s'ha posat la primera pedra del que serà la nova fàbrica de gel. Les obres s'han repartit en tres fases perquè l'activitat pesquera no quedi mai alterada. SIXTE CAMBRA, president del Port de Barcelona "El Port de Barcelona creiem en la pesca, la d'avui i la del futur. La millor manera de demostrar que això és una realitat és invertint." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És creure en els pescadors, creure en el port, creure en la Barceloneta i creure en la nostra ciutat." Més enllà del canvi d'edificis, els pescadors volen donar també a la llotja aires nous i esperen que la compra de peix no quedi limitada només als majoristes. JOSÉ MANUEL SUÁREZ, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona "Que la gent que vingui a gaudir de la nostra instal·lació pugui anar a casa amb peix. Recuperar les antigues piles." Avui més de 300 pescadors operen des d'aquests molls. La remodelació de tot l'espai serà una realitat a finals de 2017.

L’acte oficial d’inici d’obres s’ha escenificat d’una forma especial, amb una urna plena de gel en què s’ha enterrat un cilindre que conté un diari d’avui, monedes i l’acte del dia. Totes les autoritats han destacat la importància d’aquesta reforma, pendent des de fa 25 anys. L’alcalde, Xavier Trias, ha assegurat que “és una aposta molt important per fer ciutat i creure en els pescadors, el Port, i la Barceloneta”. Trias ha afirmat que el projecte serà “un èxit” i confia que l’activitat econòmica creï llocs de treball.

Comprar peix a la llotja

Els pescadors volen recuperar una antiga pràctica: la venda de peix fresc al detall. Segons el patró major de la Confraria de Pescadors, José Manuel Juárez, això serà possible un cop s’acabi la remodelació (d’aquí a anys). Ara es ven peix als ciutadans, sempre que abans s’emplenin formularis i el visitant en compri grans quantitats.

Una passarel·la amb vistes

Amb la reforma, s’obrirà l’espai al públic en general i aquesta és una de les novetats que el president del Port, Sixte Cambra, ha volgut destacar: “El projecte vol fer compatible aquest espai com a zona ciutadana i oberta amb l’activitat productiva dels pescadors”. La remodelació preveu una passarel·la elevada en què el visitant podrà accedir a aquesta zona, que actualment està tancada al públic. Des d’aquí, els visitants podran veure la subhasta del peix, en un edifici de vidre, i també observar com arriben els pescadors al moll. El projecte està en marxa i es desenvoluparà en tres fases. En la primera, s’està construint el nou edifici de la fàbrica de gel i, un cop acabat, s’enderrocarà l’antic. La segona fase arribarà amb la construcció de la nova llotja, que s’allargarà un any, fins a mitjan 2016. Finalment s’executaran els treballs d’urbanització de l’espai públic durant vuit mesos. L’obra costarà un total de 10 milions d’euros.

El patró major de la Confraria de Pescadors, José Manuel Juárez, ha afirmat que s’han hagut de fer molts esforços per arribar a un acord i que amb aquesta entesa es podrà garantir la feina dels pescadors com a mínim 35 anys. Actualment, al port de Barcelona, hi treballen uns 380 pescadors, entre els quals hi ha un vintena de joves que formen part d’una nova generació que ha heretat la professió dels pares.