“Ens hem d’obsessionar per no confinar-nos, no per quan arribarà el confinament”. El Departament de Salut torna a insistir que el confinament no està sobre la taula i, de fet, el vol evitar si no és imprescindible. “L’hem d’evitar tant sí com no”, ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha alertat de les conseqüències negatives que pot tenir un nou tancament domiciliari en la salut i el benestar emocional de la població.

De fet, Argimon ha donat xifres sobre quin ha estat l’impacte del confinament decretat durant l’estat d’alarma. Els símptomes d’ansietat s’han quadruplicat a Catalunya. És un dels resultats principals de l’enquesta en línia del Departament de Salut per avaluar els efectes del tancament. El nombre de persones que diuen patir depressió s’ha triplicat i el consum d’hipnosedants no prescrits s’ha multiplicat per 10.

Tot això afecta més les dones, sobretot gent jove de 15 a 44 anys i que tenen una situació laboral més fràgil“, ha dit Argimon. Les dades de l’enquesta són el resultat de les respostes de gairebé 40.000 persones residents a Catalunya de més de 15 anys i que han elaborat el qüestionari entre el 21 d’abril i el 20 de maig.

Els hospitals, lluny del col·lapse

Ha estat el mateix Argimon qui ha fet públics els resultats per insistir que només cal ordenar el confinament quan la capacitat assistencial s’aproximi al col·lapse, un escenari que ara, ha afegit, queda molt lluny. De fet, n’ha posat l’exemple de l’Hospital Vall d’Hebron: pot fer tota l’activitat assistencial habitual tenint 200 persones ingressades amb covid-19. Ara mateix, a tot Catalunya n’hi ha 541.

Pel que fa a l’evolució dels casos nous, Salut n’ha celebrat l’“estabilització” a la majoria de municipis de Catalunya, també a Barcelona. A la ciutat, la taxa de contagi ha passat d’1,6 a 1,08 en qüestió de dies. Els responsables del departament ho atribueixen al bon comportament de la població i a les restriccions anunciades per la Generalitat.

“Potser la tardor no és tan dolenta com esperem”

La situació epidemiològica no va, per ara, a pitjor però com evolucionarà l’epidèmia els pròxim mesos, amb l’arribada de la tardor i l’hivern? El coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, qüestiona que aquesta tardor sigui tan dolenta com es pot esperar: “Potser tot el contrari si som responsables”.

Malgrat que els mesos de més fred és quan s’incrementen els casos de grip comuna, tot fa pensar que aquesta malaltia haurà de conviure amb la covid-19. Ara bé, ha dit que portar mascareta servirà no només per evitar contagis de coronavirus, sinó també del virus de la grip. En tot cas, Salut preveu reforçar l’atenció primària amb més personal.