L’Ajuntament ha dit “no” a permetre la construcció d’una sucursal del museu Hermitage a la nova bocana del port, amb les conclusions de quatre informes a la mà. Els documents (encarregats pel consistori) han analitzat el projecte de l’Hermitage des dels vessants urbanístic, de mobilitat, econòmic i cultural, i tots quatre plantegen dubtes sobre la previsió dels promotors.

En aquest sentit, l’informe urbanístic avisa de “dificultats des del punt de vista de la seguretat” i el de mobilitat constata que la nova bocana del port és un “cul-de-sac” i que el projecte podria “augmentar molt més la pressió sobre les xarxes” de transport públic, de vehicles particulars i de vianants. Per això, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha reblat que “per responsabilitat l’Ajuntament no pot autoritzar el desenvolupament del projecte”.

Trobar una ubicació alternativa

Més enllà dels problemes urbanístics i de mobilitat específics, els informes conclouen que la Barceloneta ja és “una zona prou castigada per la pressió turística” i, en aquest sentit, Sanz ha convidat els promotors de l’Hermitage a trobar una ubicació alternativa per al museu. Un dels informes proposa l’entorn del World Trade Center, el Fòrum, les Tres Xemeneies o el parc de la Barceloneta.

L’Ajuntament, però, no ha concretat quin és el més idoni. “Si hi ha aspectes que es reformulen del projecte, des de la ciutat l’estudiarem, l’analitzarem i el podrem acompanyar”, ha dit Sanz. Tot i això, la tinenta d’alcalde ha recordat que es tracta d’una iniciativa privada i que, per tant, hauran de ser els promotors els qui moguin la propera fitxa.

Els altres dos informes (econòmic i cultural) també posen de manifest deficiències en el projecte. El cultural, redactat per Josep Ramoneda, conclou que “Barcelona no necessita l’Hermitage”, sinó que “el que cal és potenciar, renovar i reafirmar el sistema cultural barceloní”. L’estudi econòmic avisa que els promotors han plantejat només escenaris molt favorables quant a ingressos i visites. El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha dit que “hi ha una previsió que no deixa de ser excessivament optimista”.