A partir del 24 de maig, festiu a molts municipis de Catalunya, la restauració podrà obrir a partir de les sis del matí i fins la mitjanit de manera ininterrompuda. Ho ha anunciat la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que també ha confirmat que a partir de dilluns també les reunions socials s’amplien a un màxim de 10 persones. Són alguns dels canvis que ha aprovat el Procicat davant la millora de la situació epidemiològica de Catalunya pel coronavirus.

Novetats per a la restauració, les reunions i els aforaments

Més enllà de l’ampliació les trobades socials en 10 persones -mesura que necessita l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya- i l’horari nou de bars i restaurants -de 6 del matí a la mitjanit-, a partir de dilluns també hi ha un altre canvi. La limitació de comensals passa a ser de sis persones, i no de quatre com fins ara, tant a l’interior com a l’exterior. La distància entre taules es manté en dos metres.

No hi ha flexibilització en l’aforament a l’interior dels locals, que segueix sent del 30 %. Els restauradors ja fa temps que pressionen que aquest aforament passi a ser del 50 %.

Tal i com es avançar divendres passat, també hi ha canvis en altres àmbits. L’aforament, s’ampliarà en la cultura (70 %), en comerços, universitats i congressos (50 %) i en actes religiosos (1.000 a l’interior i 3.000 en exteriors, sense sobrepassar el 50 %).

Antiavalots en el dispositiu nocturn dels caps de setmana

El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha anunciat novetats de cara al dispositiu policial de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per evitar festes i aglomeracions al carrer en les nits del cap de setmana. Efectius d’ARRO i BRIMO patrullaran a primera hora en punts estratègics de Barcelona. “Serà una presència uniformada, de manera preventiva, per informar a la ciutadania”, ha concrecat.

Sàmper ha mencionat les platges de Sant Miquel, el Bogatell, el passeig de LLuís Companys o el Born, on precisament els dos caps de setmana anterior es van repetir els incompliments, amb grans aglomeracions, botellades i festes. Unes imatges que han generat controvèrsia. D’una banda, els veïns van demanar el tancament de les platges; de l’altra l’Ajuntament i el sector de l’oci nocturn, reclamen la reobertura de l’oferta nocturna legal.

De la seva banda, Vergés ha recordat que hi ha una ordre estatal que obliga al tancament, que s’ha de complir. Per això, ha assegurat que la competència hauria de ser de la Generalitat perquè ja s’ha treballat amb el sector un pla de reobertura de l’oci nocturn “amb prudència i progressivitat”.

L’ús de les mascaretes a l’exterior

Sobre un possible relaxament de l’ús de les mascaretes a l’exterior, la consellera Vergés ha reconegut que “hem d’avançar” i que el que es planteja a l’aire lliure, en ambients que no són de contacte directe “és normal”. Però també ha recalcat que “no cal tenir pressa, malgrat tots ho volem”.

Vergés també ha volgut fer un agraïment a la ciutadania, el comportament de la qual, ha dit, ha estat “exemplar”. En aquest sentit, ha volgut donar un miassatge d’esperança: “Ens queda poc, estem en un tram més amable, de superació, amb aquella llum”. Un camí en què també ha estat clau el procés de vacunació avança.

Protocol per eliminar la mascareta en alumnes de sis a 11 anys

En la roda de premsa, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, també ha detallat que el protocol per als centres educatius. La principal és que el nou curs 2021-22 es preveu eliminar l’obligatorietat de l’ús de la mascareta per als infants d’entre sis i 11 anys, és a dir, majoritàriament per als alumnes de primària. En canvi, els alumnes de secundària hauran de mantenir-ne l’ús, tot i que es revisarà més endavant.

A banda, el curs serà 100 % presencial i es continuarà treballant amb els grups bombolla. Aquest protocol, elaborat pels departaments d’Educació i Salut, preval per sobre de les recomanacions aprovades pels ministeri de Sanitat, al consell interterritorial de Salut. De la seva banda, l’executiu espanyol també ha plantejat vacunar els alumnes d’entre 12 i 16 anys abans de l’inici de curs.

La vacunació, “a bon ritme tot i els embolics d’AstraZeneca”

La consellera de Salut en funcions també ha reconegut que la millora de les dades ha estat possible en una part important per les vacunes. “Tot i els embolics de la segona dosi d’AstraZeneca continua a bon ritme” ha puntualitzat. Vergés ha assegurat que hi ha 500 punts de vacunació a tot Catalunya i ha subratllat que hi ha dosis disponibles.

Ara bé, ha reclamat un protocol per escrit que fixi l’administració de la segona dosi de Pfizer a les persones menors de 60 anys que han rebut la primera d’AstraZeneca. Un document, que ha remarcat, “cal tenir per escrit”. Tampoc no hi ha, ha dit, un consentiment informat per aquelles persones que acceptessin rebre el segon vaccí d’AstraZeneca.

Vergés també ha destacat que el 70 % de la població de 50 anys o més, ja ha rebut la primera dosi, i que la xifra s’enfila fins al 85,5 % en el cas del col·lectiu de més de 60 anys. Si seguim a aquest ritme, al juny podrem vacunar les persones d’entre 40 i 49 i al juliol els menors de 40.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a