El curs 2021-2022 s’assemblarà una mica més que aquest a la normalitat prepandèmia. L’Estat espanyol ha plantejat aquest dimecres a les comunitats autònomes i la comunitat educativa que el curs vinent sigui en format 100 % presencial a totes les aules, també les dels instituts i centres de formació professional i les de les universitats.

“Ha estat una experiència d’èxit, un èxit de país”, ha defensat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en referència al fet que l’Estat no ha hagut de decretar un tancament general d’escoles en cap moment del curs. “Les nostres escoles són les que han estat més temps obertes a Europa i a bona part del món”, ha assegurat la ministra d’Educació, Isabel Celaá. “Res de bombes de rellotgeria”, hi ha afegit, sinó que “han funcionat com a espais de detecció del virus”.

Apujar l’aposta

La ministra Celaá ha estat l’encarregada d’anunciar la tornada general a les aules al setembre. “La nostra aposta per la presencialitat serà major el proper curs”, ha punutalitzat, “la volem a tots els nivells”. Celaá també ha avançat que ja han començat a treballar en les mesures de control i prevenció necessàries en “un protocol viu i sotmès a revisió constant”.

Carolina Darias ha detallat una mica més en què consistiran aquestes mesures contra la pandèmia: distància física entre els 1,5 i els 1,2 metres, mantenir els grups de convivència, mesures de prevenció personal com la mascareta i també la vacunació progressiva dels docents, treballadors dels centres i alumnat.

A banda, també es mantindran mesures de centre com la neteja i la ventilació permanent de les aules i espais comuns i es revisarà el protocol d’actuació en cas de detecció d’un possible positiu.

Només en cas que una regió o comunitat autònoma assoleixi un risc alt o extrem —per sobre dels 150 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants en 14 dies— es plantejarà un pas enrere cap a la semipresencialitat a l’ESO, batxillerat, formació professional i universitats.