Serveis socials del Poble-sec

La plantilla dels Serveis Socials de Barcelona s’ampliarà amb 100 professionals aquest any per fer front a l’augment de la demanda provocada per la pandèmia del coronavirus. Seran treballadors amb quatre perfils diferents: personal administratiu, treballadors socials, psicòlogs i educadors socials. Segons ha explicat l’Ajuntament, es repartiran entre els 40 centres de Serveis Socials (CSS) i els 13 equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) que hi ha a la ciutat.

L’ampliació de plantilla està finançada per la Generalitat, que hi ha aportat 5,4 milions d’euros addicionals, el que suposa un increment del 75 % del pressupost. D’aquesta manera, la inversió total a la ciutat és de 13,31 milions d’euros. De moment, aquests treballadors s’incorporaran a la plantilla de manera temporal per aquest 2021, però l’Ajuntament preveu que puguin quedar-s’hi a llarg termini. L’increment de pressupost no és exclusiu de Barcelona, al conjunt de Catalunya s’ha augmentat en 23,2 milions d’euros.

Augment del 22 % d’atesos durant la pandèmia

La pandèmia ha tingut un efecte directe en els Serveis Socials, que han augmentat un 22 % el nombre de persones ateses, si es compara el període entre l’abril del 2019 i el març del 2020 amb els mateixos mesos del 2020 i el 2021. En xifres absolutes, en el darrer any s’han atès 95.042 persones, i d’aquestes gairebé una de cada tres han acudit per primera vegada als Serveis Socials o bé feia més d’un any que no necessitaven ajut. Les xifres confirmen la tendència a l’alça que ja es va detectar a l’inici de la crisi sanitària.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha explicat que durant la pandèmia “el que hem fet és donar resposta a necessitats bàsiques”, com problemes d’habitatge o d’alimentació. Pérez, però, ha remarcat que “el que volem és reprendre l’esperit dels Serveis Socials” per atendre les persones amb dependència, riscos en la infància, la salut mental o les violències familiars. L’objectiu, ha dit,és “poder fer un abordatge molt més estructural dels problemes de les famílies”.