vacunes de Pfizer

(ACN / Redacció) La Comissió de Salut pública ha acordat aquest dimarts a la nit que les persones de col·lectius essencials menors de 60 anys vacunades amb una primera dosi d’AstraZeneca completin la pauta amb Pfizer. La decisió s’ha pres després que, avui mateix, s’hagi fet públic el resultat de l’estudi de l’Institut Carlos III encarregat pel Ministeri de Sanitat que apunta que combinar els dos vaccins “és segur i eficaç”. D’aquesta manera, es resol una qüestió que estava pendent des de feia setmanes, després que l’executiu estatal decidís que el vaccí d’Oxford només es podia administrar a les persones de la franja d’edat entre 60 i 69.

Les persones afectades rebran la segona dosi en els pròxims dies. Fonts del Ministeri de Sanitat expliquen que les autonomies i les mateixes autoritats sanitàries espanyoles han optat per la pauta mixta o heteròloga basant-se no només en els assaigs clínics de l’Institut Carlos III, sinó també en els estudis observacionals d’altres països.

En estudi què passa si algú s’hi nega

Finalment, des del ministeri també s’indica que durant la Comissió de Salut Pública d’aquest dimarts s’ha plantejat la possibilitat que les persones que no desitgin posar-se Pfizer de segona dosi, “i ateses les circumstàncies extraordinàries”, puguin posar-se AstraZeneca. Aquesta qüestió se seguirà debatent en el fòrum de la comissió.

La vacunació amb AstraZeneca a menors de 60 anys es va aturar a l’abril, després que es detectessin casos aïllats de trombosi en persones que havien rebut el fàrmac. Tot i que l’organisme europeu va confirmar un “possible vincle” del vaccí amb casos inusuals, va mostrar-se partidari de posar-ne la segona dosi.