(Redacció / ACN) El govern català preveu aprovar dimarts vinent una modificació de la llei per poder decretar tocs de queda o confinaments un cop s’acabi l’estat d’alarma, el 9 de maig. D’aquesta manera, segons ha explicat al Parlament el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, les restriccions continuaran aplicant-se a Catalunya. Entre les modificacions previstes, hi ha canvis en el decret que la Generalitat va aprovar al juliol per poder aplicar algunes de les restriccions que també quedaven fora de l’estat d’alarma.

Durant la sessió de control al Parlament a què s’ha sotmès per tenir les funcions de president delegades, Aragonès ha assegurat que amb aquest canvi legislatiu, sumat a l’aval judicial necessari, el pla de contenció del virus seguirà vigent. Segons ha explicat, estan en converses amb el govern espanyol per poder adaptar-se a la situació “jurídicament diferent”.

Aragonès considera que cal “mantenir unes setmanes més” les mesures. Tot i això, s’ha compromès a flexibilitzar les restriccions a mesura que avanci la vacunació entre la població.

Caldrà l’aval del TSJC

Per tirar endavant restriccions com el toc de queda o els confinaments, fins ara emparats per l’estat d’alarma, caldrà l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La Generalitat creu que aquest procés alentirà la presa de decisions i calcula que, quan s’acordin noves mesures, caldran almenys tres dies abans de poder-les aplicar.

La portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, ja va explicar que la Generalitat estava estudiant com fer-ho per seguir aplicant el toc de queda i el confinament malgrat que s’acabi l’estat d’alarma. Budó també va detallar que es treballava per modificar el Decret llei 27/2020 de mesures urgents per fer front al risc de brots de la covid-19.