Entre el 23 de desembre i el 6 de gener, els ciutadans espanyols no podran sortir de les comunitats autònomes. Aquesta és la principal mesura que s’ha acordat en la reunió del Consell Interterritorial de Salut que s’ha celebrat aquest dimecres. Serà una mesura de compliment obligatori encara que algunes autonomies no hi estiguin d’acord. De fet, segons ha explicat el ministre Salvador Illa, només Madrid, que s’hi ha mostrat en contra, i Catalunya, que s’ha abstingut, no han donat suport a la mesura.

Excepció: les visites familiars

Aquesta restricció, però, tindrà algunes excepcions per facilitar els retrobaments amb familiars i persones amb qui es té una relació molt estreta. També n’estan exemptes les comunitats de les illes Canàries i les Balears, per a les quals s’estan estudiant altres mesures, i es mantenen totes les excepcions previstes en el decret d’estat d’alarma.

D’altra banda, també s’ha acordat limitar les reunions nadalenques a un màxim de 10 persones (i com a màxim de dos grups bombolla) i endarrerir el toc de queda fins a dos quarts de dues de la matinada les nits de Nadal i Cap d’Any. Aquestes mesures coincideixen amb el que ha aprovat, aquest matí, el Procicat perquè sigui efectiu a Catalunya.

Conflicte amb el pla de la Generalitat

La restricció sobre la mobilitat pot entrar en conflicte amb el pla de desescalada previst per la Generalitat. Segons el pla del govern català, si es compleix la progressió quinzenal prevista, a partir del 21 de desembre Catalunya ja no tindria confinament perimetral. Ara però, això no serà així. D’acord amb el que ha explicat el ministre Illa, fins al 6 de gener no es podrà sortir ni entrar a Catalunya si no és per alguna de les excepcions previstes, independentment de la fase de desescalada en què ens trobem.