Les restriccions pel coronavirus han canviat contínuament des de l’inici de la pandèmia. Això no ha fet, sinó afegir incertesa als sectors més afectats per la crisi, com el comerç, la restauració i la cultura, entre d’altres, que fa temps que denuncien que sense ajudes, els seus negocis s’acabaran ofegant. Des del Col·legi d’Economistes de Catalunya consideren que, tot i que el suport econòmic de les administracions va en la bona direcció, el imports són insuficients.

Tot i això, el vicedegà del col·legi, Oriol Amat, apunta que la Generalitat no és qui pot incrementar aquestes ajudes: “En aquests moments, qui té capacitat per augmentar els ajuts és el Govern espanyol”. En aquest sentit, afirma que només l’executiu de Pedro Sánchez té capacitat per endeutar-se i “augmentar substancialment aquestes ajudes”.

Com ho fan a la resta d’Europa?

Amat ha destacat les ajudes econòmiques que realitzen altres països europeus i assegura que els rescats que fan França o Alemanya als negocis són més “contundents”.

En aquest països, tan bon punt se superi la pandèmia, l’economia rebotarà amb molta força i les empreses no quedaran tan afeblides com passarà aquí”
Oriol Amat, vicedegà Col·legi d’Economistes de Catalunya

Sobre això, destaca que, a França, les ajudes poden significar el 70 % de la facturació d’algunes empreses: “Amb alguns negocis que he pogut parlar aquí a Catalunya o Espanya no superen el 35 %”, explica.

Prioritzar salut o economia?

Sobre les declaracions que en diverses ocasions ha realitzat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, en què admetia que si es poguessin pagar ajuts com a França no reobririen alguns negocis, assegura que no té cap sentit prioritzar l’economia per davant de la salut, ja que “l’objectiu final de l’economia és el benestar de la població”.