Un equip de l’Hospital Vall d’Hebron ha arribat a la conclusió que els pacients de coronavirus que tenen mal de cap durant la malaltia se’n surten abans. L’estudi, publicat a la revista ‘Cephalalgia’, va analitzar l’evolució de 130 pacients de covid-19 que van arribar a les urgències de l’hospital durant tres setmanes, entre el març i l’abril del 2020.

Millor evolució dels pacients amb cefalea

Segons els investigadors, els malalts de covid-19 que arribaven a urgències amb cefalea tenien una durada clínica de la malaltia d’una setmana menys que els que no en tenien. Concretament, els pacients que presentaven mal de cap tenien la malaltia durant 24 dies, mentre que els pacients que no presentaven aquests símptomes es curaven després d’uns 31 dies. Per tant, tal com afirma la doctora Paricia Pozo Rosich, cap del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR, especialista del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i responsable del Migraine Adaptive Brain Center de la Vall d’Hebron:

“Sembla clar que la presència de cefalea és un factor de bon pronòstic de la covid-19 i podria servir per predir-ne l’evolució”

Els investigadors del Vall d’Hebron que han participat en l’estudi

Altres estudis de la malaltia

Tot i els brutals efectes de la pandèmia, a poc a poc es van coneixent més dades sobre el coronavirus, un virus que els metges han qualificat d’especialment complicat i innovador pel que fa al comportament i amb un risc alt de contagi. Per exemple, un estudi elaborat pel Banc de Sang i Teixits i la UB va concloure que el grup sanguini té una relació directa amb el risc de contagi de coronavirus i amb l’evolució de la malaltia. Un altre estudi fet per cardiòlegs de l’Hospital del Mar va concloure que dos marcadors de dany cardíac, que es detecten amb una analítica de sang, poden servir per predir el risc de complicacions en pacients diagnosticats de covid-19.

A l’Hospital Vall d’Hebron, d’altra banda, s’estudia un sistema nou basat en la intel·ligència artificial que podria accelerar el diagnòstic de la covid-19 en pacients amb símptomes, a través d’un TAC de tòrax. En aquest mateix centre, han conclòs que la covid-19 no augmenta el risc d’ictus si no hi ha dany pulmonar greu. Pel que fa als infants, un estudi de Sant Joan de Déu va constatar que els nens emmalalteixen menys de covid i que, quan ho fan, els casos solen ser lleus.