L’Hospital Vall d’Hebron està testejant un sistema nou basat en la intel·ligència artificial que, en el cas de resultar eficaç, pot accelerar el diagnòstic de la covid-19 en pacients amb símptomes. El projecte, impulsat per la Unió Europea, vol detectar pneumònies més ràpidament a través de TAC de tòrax. Ara, el radiòleg comprova la imatge i n’elabora un informe segons el que veu. El sistema, si funciona, enviarà directament la imatge al programari d’intel·ligència artificial, que farà un diagnòstic immediat a partir del TAC.
El Vall d’Hebron és un dels 11 hospitals de referència europeus escollits per la UE que, durant un any, provaran aquest sistema nou per valorar-ne la utilitat. De fet, és l’hospital de Catalunya que ha atès més persones amb la covid-19. Ha fet 9.000 radiografies de tòrax i més de 500 TAC de tòrax a pacients afectats per coronavirus des de l’inici de l’estat d’alarma.
Per comprovar si aquesta tecnologia té una eficàcia real per detectar pneumònies, durant els pròxims mesos el Vall d’Hebron compararà l’informe del radiòleg i l’anàlisi del programari. Així, es veurà quin és el grau de concordança entre les dues formes de diagnòstic. “Avaluarem si l’algoritme és tan fiable com l’ull dels radiòlegs”, explica el doctor Manel Escobar, director clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge del centre hospitalari. De fet, aquest algorisme d’intel·ligència artificial ja s’ha provat en més de 5.000 imatges d’hospitals de la Xina, entre ells, de centres sanitaris de Wuhan.
Una prova de PCR després del TAC
Actualment no es pot confirmar si aquesta intel·ligència artificial és capaç de diferenciar una pneumònia causada pel coronavirus d’una altra amb un origen diferent. Ara bé, els investigadors del Vall d’Hebron creuen que la identificació ràpida d’aquesta malaltia respiratòria pot ser clau en un pic de pandèmia. Per això, un cop fet el diagnòstic amb aquesta nova tecnologia, una prova de PCR acabarà de certificar la presència del virus.
Escobar assegura que “en moments de gran entrada de pacients, com va ser durant el pic de la pandèmia de coronavirus durant la primavera, aquest programari ens podria ajudar a diagnosticar la COVID-19 d’una manera automàtica i totalment fiable, fins i tot en pacients amb escassa simptomatologia”. Així, es podria aïllar el pacient d’una manera molt més ràpida que no pas ara.