Ha estat un dels temes que han centrat les explicacions del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón: les morts que s’han produït de més durant la pandèmia respecte al que es considera “esperat” en una situació normal. Aquestes xifres les aglutina el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MoMo) i diuen, per exemple, que a Catalunya, entre el 17 de març i el 23 de maig es van produir 23.860 morts, quan en circumstàncies normals se n’haurien esperat 12.195. L’excés de mortalitat, per tant, ha estat del 96 % segons aquest indicador. O el que és el mateix, d’11.665 defuncions. Al conjunt de l’estat, l’índex se situa al 55 %, amb 43.034 morts més de les que s’esperaven.

Excés de morts, però no totes pel coronavirus. D’on surten la resta?

Les defuncions que s’han produït de més durant la pandèmia no coincideixen amb les morts per coronavirus. A Espanya, s’atribueixen unes 28.000 defuncions a la covid-19, i en canvi l’excés de mortalitat és de 43.034. Això, segons Simón, es pot deure que alguns morts per la infecció han pogut perdre la vida sense ser diagnosticats. Tot i que també apunta a efectes indirectes de la pandèmia. És a dir, segons l’epidemiòleg, pot ser que una part d’aquestes defuncions s’hagin produït “per no haver acudit a temps als hospitals”, en alguns casos per por d’acudir-hi o en d’altres per evitar sobresaturar un sistema que estava saturat. “Tot això ha pogut passar”, explica Simón, que hi afegeix que “tots hem estat testimonis també d’algunes situacions molt complicades a centres concrets, sociosanitaris, i que òbviament no afavoreixen la supervivència en un temps prolongat de la gent gran”. Aquest col·lectiu, el de la gent gran, suposa la gran majoria d’aquest excés de morts. De les 43.034 morts de més a Espanya, unes 35.500 eren de majors de 74 anys.

“Un brot com el de Lleida pot generar una nova onada epidèmica”

En la roda de premsa de dimecres, Fernando Simón també ha estat molt clar a l’hora de dir: “Això no s’ha acabat. Anar passant d’una fase a una altra no implica que ja no hi hagi risc”. I hi ha afegit: “Tenim el brot de coronavirus de Lleida, n’hem tingut d’altres en altres comunitats autònomes, també associats a àmbits laborals molt concrets que s’estan controlant, però ens indiquen que en qualsevol moment podríem tenir un brot no detectat que ens generi una nova onada epidèmica“. Simón ho ha dit en resposta a una pregunta sobre la Comunitat de Madrid, que proposa flexibilitzar la fase 1 pel que fa a franges horàries i obertura de centres comercials, unes peticions que creu que es poden discutir, tot i que “cal partir de la premissa oficial que les fases duren 14 dies”.