Per les xarxes socials i de manera anònima, sense la signatura de cap entitat. És la manera com s’ha convocat per aquest dijous a la tarda una nova concentració en contra del toc de queda i les restriccions anticovid. La cita era a la plaça d’Urquinaona a les 18 h i ha acabat reunint un centenar de persones s’han concentrat a la plaça. Molts duen pancartes amb lemes en contra del govern i en defensa del sector de l’oci nocturn: “Volem treballar i no pidolar”, cridaven alguns.

manifestants

La convocatòria té moltes similituds amb la de la manifestació que, divendres de la setmana passada, es va convocar a la plaça de Sant Jaume i que va acabar amb incidents i aldarulls mitja hora després d’haver començat. Davant la por que es puguessin repetir les mateixes escenes, alguns dels manifestants han aprofitat els crits per fer una crida a la protesta pacífica.

Des de la plaça d’Urquinaona, els manifestants s’han dirigit cap a la plaça de Sant Jaume i han tallat el trànsit a la via Laietana. De prop els han seguit una desena de furgonetes de les unitats d’antiavalots —Brigada Mòbil— dels Mossos d’Esquadra. A la plaça, l’Ajuntament i el Palau de la Generalitat estaven custodiats per policia -amb una presència més discreta i per tanques metàl·liques, que en aquesta ocasió, estaven lligades amb un cadenat. Davant de l’Ajuntament, els concentrats han cridat a l’alcadessa: “On és Ada Colau?”

Dispositiu policial

En aquesta ocasió, els Mossos d’Esquadra han reforçat el dispositiu preventiu de seguretat, amb el desplegament de la Brigada Mòbil als accessos de la plaça d’Urquinaona a mesura que s’ha anat acostant l’hora de la convocatòria. S’ha requerit la documentació als grups de quatre o cinc persones que accedia a la plaça, i se n’han reforçat els controls als accessos, limitant-lo també al metro. Se n’han tancat les boques, excepte la del carrer de Junqueras.

L’objectiu d’aquests controls, segons ha dit aquest matí el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, era evitar la “violència gratuïta” a la manifestació. com a mesura preventiva, també s’han retirat els contenidors d’escombraries de la plaça.

Evitar incidents

Encara couen els aldarulls que hi va haver divendres passat “amb 50 contenidors cremats i un Decathlon amb pillatge de material esportiu”, ha recordat Sàmper, en una manifestació que, segons les investigacions policials, apunten a grups d’extrema dreta com a instigadors dels actes més violents.

En aquest sentit, Sàmper ha explicat que, en una reunió amb el ministre de l’Interior del Govern espanyol i els consellers d’Interior del País Basc i de Navarra, han conclòs que “el modus operandi és pràcticament el mateix” en les protestes que hi ha hagut en altres ciutats espanyoles, amb grups “heterogenis” que actuen “aixoplugats sota la ràbia”.