La probabilitat que una persona contagiï de coronavirus una altra en un entorn familiar és d’un 20 %, mentre que en un entorn festiu aquest percentatge es pot enfilar fins al 40 %. Ho ha afirmat el biofísic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Enric Álvarez, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. Així doncs, i segons l’investigador de la universitat catalana, l’entorn té un paper clau en la dispersió del coronavirus: “Aquesta malaltia es propaga principalment perquè poca gent en entorns de risc contagia molta gent”.

Enric Álvarez diu que “entorns complicats” com ara festes, bars, restaurants o corals afavoreixen la transmissió del virus perquè hi ha “molta activitat bucal”. El biofísic de la UPC n’ha posat com a exemple una sala de cinema: tot i ser un lloc tancat, “no hi ha hagut 20 persones que es contagiïn perquè la gent està callada”.

La situació a Lleida i la de Barcelona “no són comparables”

Tot i l’increment de casos positius de coronavirus a Barcelona durant la darrera setmana, el biofísic de la UPC defensa que la incidència que té el coronavirus a Lleida i la que té a Barcelona “no són comparables” perquè a la capital del Segrià la taxa “és 20 vegades superior a la que hi ha a Barcelona”. No obstant això, Enric Álvarez ha alertat que la de Lleida és una “situació que es pot donar en diferents zones del territori” perquè l’epidèmia “en cap cas està controlada”.