Els infants s’infecten igual de coronavirus que els adults però desenvolupen menys la malaltia i d’una manera més lleu. Aquestes són les primeres conclusions dels estudis que ha fet l’Hospital Sant Joan de Déu sobre l’afectació de la malaltia en infants.

En un d’aquests estudis, emmarcats en el projecte Kids Corona, van constatar que en un ambient amb alta presència del virus el 18 % dels infants s’infecta igual que els adults. Tot i això, “la immensa majoria són lleus i els greus han evolucionat tots de manera correcta”, comenta Iolanda Jordan, pediatra del Sant Joan de Déu i una de les coordinadores de Kids Corona. A l’Hospital Germans Trias coincideixen en la valoració: “En general, per sota dels 20 anys és menys freqüent i menys greu però això es claríssim per sota del 10 o 12 anys”, comenta Carlos Rodrigo, director clínic de pediatria a l’Hospital Germans Trias.

Síndrome de Kawasaki

A l’Hospital Sant Joan de Déu des del març han ingressat per coronavirus poc més de 40 infants i només quatre van necessitar entrar a l’UCI. Les complicacions més greus solen ser les que deriven en el que es coneix com a síndrome de Kawasaki, que comporta un quadre d’inflamació generalitzada. És un síndrome que pot tenir conseqüències greus, ja que pot derivar en aneurismes coronaris que poden generar disfuncions cardiovasculars. Tot i això, els pacients en què el virus deriva en aquest síndrome són pocs.

Penellons i coronavirus

Entre els pacients lleus, en canvi, hi ha hagut uns quants casos d’infants que només presentaven penellons als peus. A l’Hospital Germans Trias estaven convençuts de la relació entre aquestes lesions i la covid-19, però fins ara no havien pogut demostrar-ho. Carlos Rodrigo explica que aquests pacients donaven negatiu en els tests PCR i en els serològics. Finalment, però, han pogut localitzar el virus i els propers mesos esperen poder publicar els resultats de la recerca.

Transmissió del coronavirus

Una altra gran incògnita és saber quina és la capacitat que tenen els infants de transmetre la malaltia, tant a d’altres infants com als adults. Tot i que hi ha estudis contradictoris, a l’Hospital Sant Joan de Déu treballen amb la hipòtesi que els nens tenen una càrrega viral més baixa que els adults i durant menys temps. Això implicaria una capacitat d’infecció més baixa. Confirmar-ho és un dels principals objectius de l’estudi que ha fet l’hospital als casals d’estiu. Es preveu que es tindran els resultats a principis de setembre.