Bossa de donació de sang

El grup sanguini té una relació directa amb el risc de contagi de coronavirus i amb l’evolució de la malaltia. És la conclusió a què ha arribat un estudi elaborat pel Banc de Sang i Teixits i la Universitat de Barcelona, després d’analitzar mostres de prop d’un miler de donants de sang que han superat la covid-19 i que no tenen altres patologies associades. També s’han estudiat mostres de persones amb el virus que han hagut de rebre transfusions mentre eren a l’hospital. Les dades corroboren els resultats d’un estudi anterior, publicat a la revista ‘New England’.

La nova investigació, que es publicarà a la revista ‘Blood Transfusion’ del novembre, confirma que els donants del grup 0 estan més protegits del contagi, amb un risc “significativament més baix”. Al mateix temps, els pacients d’aquest grup tenen menys risc de mortalitat en cas que s’infectin de coronavirus. En canvi, les persones amb el grup sanguini A poden tenir més risc de contraure la malaltia.

Pels responsables d’aquest estudi, això s’explica perquè les persones del grup 0 tenen més anticossos (en tenen contra el grup A i contra el grup B) i, per tant, tenen més defenses contra els antígens del coronavirus. Per contra, el grup A només té anticossos contra la sang B i el B, contra el grup A. Pel que fa al grup AB, no en té.

En pacients hospitalaris, no hi ha diferències

Pel que fa als pacients hospitalaris i que han hagut de rebre transfusions, l’estudi no ha permès observar la relació entre el grup sanguini i el risc de contreure la covid-19. Els responsables de la investigació ho justifiquen pel fet que els malalts ingressats són d’edat “molt més avançada” i tenen un “sistema immune afeblit”. Per això, el risc és el mateix independentment el grup sanguini.

En aquest sentit, els investigadors remarquen que perquè pugui funcionar el mecanisme de defensa contra la covid-19, cal que tinguem un sistema immune fort i una producció adequada d’anticossos, dues característiques que es compleixen en els donants de sang. Els donants són persones considerades sanes i amb una mitjana d’edat de 45 anys.