Una recerca de l’Hospital Vall d’Hebron ha demostrat que estar infectat de coronavirus no fa augmentar el risc de tenir un ictus si no hi ha un dany pulmonar greu. L’estudi s’ha fet amb una mostra de 2.050 pacients i ja ha estat publicat a la revista científica ‘Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases’.

De tots els pacients que van participar en l’estudi, 21 van tenir un ictus, però no en tots els casos es va relacionar amb el virus. D’aquests 21 pacients, 12 ja tenien altres factors de risc de tenir un ictus, com per exemple tabaquisme, colesterol alt o pressió arterial elevada. De la resta, sis no presentaven cap factor de risc previ però la covid-19 els havia provocat un dany pulmonar greu i necessitaven ventilació mecànica. La resta de pacients que van tenir un ictus van morir abans que es pogués establir què els l’havia provocat.

Per tots aquests resultats, Manuel Requena, de la unitat d’ictus del Vall d’Hebron diu que “l’estudi demostra que en els pacients amb covid-19, el risc de tenir un ictus només augmenta si pateixen dany pulmonar greu”.

Més mal pronòstic per als pacients d’ictus amb coronavirus

Per altra banda, aquest estudi també ha demostrat que els pacients amb covid-19 que tenen un ictus i que se’ls tracta amb trombectomia, el tractament de referència en aquests casos,  tenen un pronòstic pitjor i una mortalitat més alta que els que no estan infectats pel virus.