La vacunació massiva de la població per posar fi a la pandèmia del coronavirus arribarà a la primavera. Segons el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, serà entre el maig i el juny del 2021 quan la majoria dels ciutadans espanyols podran accedir a la vacuna. Ara per ara, Simón ha assegurat que queden poques setmanes per conèixer els resultats dels assajos per trobar una vacuna contra la covid.

Està previst que les primeres dosis arribin entre els mesos de desembre i gener, segons va avançar el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Segons ha ampliat aquest dijous Simón, aquesta primera remesa es destinarà als col·lectius de risc. El països, però, encara estan acabant de determinar l’ordre de vacunació de la resta de grups poblacionals, que dependrà de l’impacte que tinguin en el control de la transmissió de la covid-19. Tot i això, l’epidemiòleg s’ha mostrat convençut que a la primavera ja estarà vacunada tota la població. Ara bé, ha afegit que lamentablement els països amb menys poder adquisitiu quedaran exclosos de l’accés a aquesta primera campanya de vacunes.

Les autoproves PCR, un risc

Fernando Simón ha descartat aplicar al conjunt de l’estat la proposta de les autoproves PCR que la Generalitat vol instaurar per a l’alumnat a partir de secundària. Simón ha alertat que hi ha “alguns riscos” a fer aquestes proves “si no hi ha professional sanitari pel mig”, i ha especulat que “caldrà polir molts aspectes” de la tècnica. “Poden ser útils, però també poden generar alguns problemes”, ha advertit. D’altra banda, ha tornat a descartar ara com ara el confinament domiciliari, que segons ha dit comporta beneficis però també problemes.