Hospitals coronavirus

Dos marcadors de dany cardíac, que es poden detectar amb una analítica de sang, poden servir als metges per predir el risc de complicacions en pacients diagnosticats de covid-19. És la conclusió a què ha arribat un estudi elaborat per cardiòlegs de l’Hospital del Mar i investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). Els resultats s’han publicat a la ‘Revista Española de Cardiología’.

En concret, els indicadors són la proteïna troponina T (hs-cTnT) i el pèptid natriurètic cerebral (NT-proBNP). Segons la cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar, la doctora Beatriz Baquerizo, l’anàlisi d’aquests marcadors amb una analítica “permetria seleccionar aquells pacients amb més risc de complicacions i, per tant, es podria optimitzar de forma precoç l’estratègia terapèutica“.

Indicadors presents en un de cada tres pacients

La investigació, que segons els responsables és la més àmplia que s’ha fet fins ara, es basa en l’estudi de 872 pacients entre el 27 de febrer i el 7 d’abril. Després de fer l’anàlisi de marcadors a 651 malalts de coronavirus, els resultats apunten que un de cada tres presentava nivells elevats en sang d’almenys un dels indicadors en el moment de l’ingrés. Pel director del Programa d’epidemiologia cardiovascular de la CIBERCV i cap del grup REGICOR, el doctor Jaume Marrugat, aquesta dada “suggereix l’existència de dany cardíac precoç en la tercera part dels pacients de covid-19 ingressats“.

Segons l’estudi, en aquests pacients la mortalitat va ser més elevada: més del 80 % dels difunts presentaven indicadors de dany cardíac elevats. També van necessitar més ventilació mecànica que la resta de malalts. Concretament, en va fer falta a un 40 % dels afectats, mentre que entre els pacients amb nivells baixos d’aquests indicadors el percentatge era de menys del 10 %. Al marge de la ventilació mecànica, el 62 % van necessitar altres tipus d’ajuda per respirar.

Els afectats també van tenir una evolució pitjor en altres aspectes. En canvi, els pacients amb símptomes menys greus o que van poder ser tractats a domicili no presentaven dany cardíac. Per tot plegat, els investigadors conclouen que es tracta d’un element important en el pronòstic del pacient i a l’hora d’iniciar el tractament.