L’acord entre la Comissió Europea i Pfizer-BioNTech per avançar 50 milions de dosis entre l’abril i el juny i, així, compensar els retards d’AstraZeneca i Janssen suposarà que Espanya rebi entre quatre i cinc milions de dosis extres abans del juliol. Aquestes són les previsions amb què treballa el Ministeri de Sanitat, que ha celebrat l’anunci fet per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per agilitzar el procés de vacunació contra el coronavirus.

Fins ara, l’estat havia rebut 10 milions de dosis durant els tres primers mesos de l’any i estava previst que en aquest segon trimestre en rebés 38 milions, xifra que s’incrementarà fins als 43 milions amb aquest acord entre Europa i Pfizer. De cara al tercer trimestre, Espanya rebrà 48 milions de dosis més, fet que permetrà avançar cap a la immunitat de grup (70 % de la població).

En espera de la decisió de l’EMA sobre Janssen

Després de la reunió amb les comunitats autònomes, Sanitat ha parlat sobre la vacuna de Janssen, que està sota investigació de l’Agència Europea de Medicaments per alguns casos de trombosi. El ministeri ha anunciat que Espanya ha rebut 146.000 dosis d’aquest vaccí, els quals estan retinguts: el Govern espanyol no els distribuirà a les comunitats autònomes fins que l’EMA no es pronunciï sobre aquesta vacuna, previsiblement la setmana que ve.

El Govern espanyol recorda que fins ara ja s’havia produït una situació similar, amb la vacuna d’AstraZeneca, i confia a poder engegar la vacunació amb Janssen al més aviat possible a persones d’entre 70 i 79 anys.

Alerta per estades “més llargues” a les UCI

Sobre la situació epidemiològica, Carolina Darias parla d’un ritme de creixement “lent però continu” dels contagis i alerta de l’ocupació a les UCI, que en algunes comunitats arriba al 40 %. Durant el Consell Interterritorial, alguns consellers autonòmics han fet pública la seva preocupació sobre els malalts a les unitats de cures intensives, on “les estades són més llargues”. En aquest sentit, la titular de Sanitat ha fet una crida a la “cultura de la cura”.

Sobre el certificat de vacunació europeu (o passaport covid), Darias ha celebrat el consens entre els ambaixadors dels estats de la UE perquè aquest tingui una durada d’un any. La ministra defensa que amb aquest document una persona pugui injectar-se la segona dosi de la vacuna en un altre país europeu, alhora que faciliti la mobilitat entre territoris-