Els casos rars de trombosi que s’estan estudiant relacionats amb les vacunes de Janssen i AstraZeneca han generat dubtes entre la població. El cap de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Vall d’Hebron, Carlos Molina, remarca que el risc de patir una trombosi per la vacuna d’AstraZeneca és del 0,0004 %. En canvi, insisteix que en els ingressats per coronavirus aquest percentatge és molt superior, del 17 %.

Molina assenyala que “la covid és per si mateixa trombogènica i provoca trombes i el risc és exponencialment superior, per sobre de qualsevol altra causa coneguda”.

La trombosi es produeix quan un coàgul tapona un artèria i impedeix la circulació de la sang. El risc de patir-la també és més elevat quan es prenen, per exemple, fàrmacs anticonceptius. En el cas, estrany, de produir-se per la vacunació, Molina recorda que hi ha “el tractament amb immunoglobulines, que són fàrmacs que bloquegen aquests anticossos contra les plaquetes”.

Molina insisteix que la vacunació és l’única manera de sortir d’aquesta pandèmia i que el benefici que aporta el vaccí està molt per sobre del risc potencial.