Inspirant-se en la plataforma Festivals per la Cultura Segura, que va dur a terme la prova pilot del cribratge massiu en el concert de Love of Lesbian amb 5.000 persones al Palau Sant Jordi o l’assaig clínic del mes de desembre a la Sala Apolo, les empreses que organitzen casaments també reclamen poder fer un protocol que els permeti fer tests d’antígens als convidats. Això els permetria “celebrar bodes amb molta normalitat“, segons ha dit al programa ‘reset’, de betevé, Pep Minguell, president de l’Associació d’Empreses d’Esdeveniments i Casaments de Catalunya.

Minguell ha assegurat que els empresaris del sector es van mobilitzar des del primer moment per redactar uns “protocols orientats al benefici sanitari” i que tant el Departament de Salut com el Procicat no ens han volgut escoltar mai“. Ara, diu, “estem lluitant un altre cop amb la possibilitat de poder fer el test d’antígens” ja que, si bé “moltes parelles ho demanen“, les empreses els ho desaconsellen perquè “si això no està autoritzat o no té validesa, no serveix per a res, no ens dona garantia de poder fer un casament com voldríem“.

Unitats mòbils a 13 € per persona

Segons el president de l’Associació d’Empreses d’Esdeveniments i Casaments de Catalunya “fa sis mesos que ho reclamem” i, fins i tot, “tenim un protocol per fer-ho amb unitats mòbils que es desplaçarien a les finques i podrien fer els tests d’antígens el mateix dia“. De fet, Minguell ha explicat que ja hi ha empreses que ofereixen aquest servei, amb una infermera responsable de fer les proves, i que el preu oscil·la entre els 13 i els 17 € per persona. Una despesa que, això sí, se suma a les moltes que ja han d’assumir els nuvis.

Ball amb mascareta

Malgrat això, moltes parelles estan disposades a fer-se’n càrrec “per donar més garanties als seus convidats” i hi veuen la possibilitat de tenir un casament una mica més similar al que s’havien imaginat. I és que, amb les restriccions actuals, a les empreses organitzadores de bodes se’ls apliquen els mateixos protocols que als locals de restauració, de manera que els àpats han d’acabar com a màxim a les 17 h, les taules han de ser com a molt de sis persones, cal dur mascareta, l’aforament està limitat a un 30 % als espais interiors, no es poden fer petons ni abraçades i el ball està prohibit. Amb el test d’antígens, en canvi, Minguell creu que, si el resultat és negatiu, els convidats “podrien fer fins i tot un ball amb mascareta i sense problemes“.

La recuperació, al 2022

Durant el 2020, es van posposar o cancel·lar un 85 % dels casaments i els que es van fer van tenir una reducció del 50 % en el nombre d’assistents. Això va suposar unes pèrdues de 427 milions d’euros, és a dir, un 85 % de la facturació respecte al 2019. “Les que tenim pendents penso que les farem totes entre el segon semestre d’aquest any i el primer del vinent“, ha assegurat Minguell, que situa la possible recuperació del sector cap al 2022. Una previsió que també comparteix Anna Winward, organitzadora de casaments i directora de l’empresa Just Married Barcelona.

Celebracions íntimes, l’alternativa

Moltes parelles estan optant per casar-se en petit comitè i deixar les grans celebracions per a més endavant. És el cas de la Laia Bayarri, que tenia previst casar-se amb el Juanjo el setembre del 2020. Segons ha explicat al ‘reset’, van decidir suspendre la boda per la irrupció de la pandèmia i també per la mort del seu pare, víctima de la covid-19. Tampoc no van acabar celebrant l’enllaç en la segona data prevista pel juliol del 2021. I ara ja en tenen una de nova, el juny del 2022, per fer “la festa grossa”, tot i que han decidit casar-se aquest any “amb un grup molt reduït de persones“.