reforma Servei Oncologia Vall d'Hebron

(ACN) L’Hospital Vall d’Hebron vol millorar el benestar dels infants amb càncer i dels seus familiars durant el temps d’ingrés, amb una renovació dels espais de la unitat oncològica pediàtrica i de trasplantament de medul·la òssia. Es vol humanitzar l’àrea amb més llum, més intimitat i espais amplis i confortables.

El projecte està pressupostat en set milions d’euros, dels quals, de moment, se n’ha recollit mig milió a partir d’aportacions de les fundacions Small, Aladina i A. Bosch, a més d’altres particulars. L’hospital s’ha aliat amb aquestes fundacions per fer una crida per recaptar els sis milions d’euros necessaris per fer realitat el projecte. Una de les opcions és fer aportacions a través d’una pàgina web, i hi ha altres iniciatives que es posaran en marxa més endavant.

Un espai de 2.600 m² de superfície

La remodelació de la unitat d’oncologia pediàtrica i de trasplantament de medul·la òssia permetrà construir un espai de 2.600 m² de superfície on es faran habitacions individuals més espaioses i amb intimitat i s’ampliaran els espais comuns. També s’han dissenyat espais privats per a un tracte privat i confidencial i un major control entre àrees i mecanismes d’aïllament.

Imatge de l’espai exterior del projecte

Aquestes grans línies es tradueixen en una zona infantil, amb 13 habitacions individuals; una zona d’adolescents, amb set habitacions individuals; una zona de trasplantaments, amb set llits individuals i espais de lleure i descans, entre els quals una zona de jocs infantils, espai per a adolescents, espai per als familiars, menjador, una aula, un gimnàs i una gran terrassa exterior, espai avui dia inexistent. “Hi haurà noves sales per a teràpies avançades i per a trasplantaments” i permetrà “més eficàcia, rapidesa i millora en les condicions”, afegeix Lucas Moreno, director clínic del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica.

El canvi que preveu el projecte a les habitacions

Instal·lacions obsoletes

La raó que empeny aquesta transformació és que, com explica Esther Díaz, supervisora d’oncologia pediàtrica, les instal·lacions actuals “no responen a les necessitats dels pacients i dels familiars“. Les càmeres de trasplantaments es van crear el 1992 i aleshores les mesures de prevenció eren molt estrictes: les visites estaven restringides als familiars i les habitacions eren de 7 m², sense lavabos individuals, una situació que ara es vol canviar, ja que, amb les tecnologies actuals, aquestes mesures no són necessàries.

Dos anys d’obres

El projecte de renovació està pensat en dues fases per tal de no interrompre el tractament dels pacients ingressats. Es preveu començar les obres el maig del 2022 i acabar-les el gener del 2024.