El Consell General del MACBA ha fet pública la proposta guanyadora per definir l’ampliació del Museu d’Art Contemporani; tal com es va decidir, l’edifici nou es farà a la plaça dels Àngels, davant del Convent dels Àngels. El tret característic principal és que serà una gran porxada –tal com es veu en les imatges virtuals–, que els visitants podran transitar. A més, els vianants que passin per la plaça dels Àngels podran veure l’absis de la Capella dels Àngels a través de la porxada perquè estarà tancada amb parets de vidre transparent.

Amb aquesta proposta, titulada Galeria, el MACBA “es relacionarà amb el seu entorn” perquè la porxada serà “com un gran aparador on el museu es fa evident i expressa la seva naturalesa expositiva”. La galeria acollirà la botiga del museu i se n’habilitarà la coberta com a terrassa per poder-hi acollir “tot tipus d’activitats públiques”. El projecte és de l’estudi H Arquitectes + Christ & Gantenbein.

galeria ampliacio macba

Segons el calendari previst, l’edifici s’hauria d’enllestir a finals del 2023. Tindrà un cost al voltant dels 5,5 M € i el MACBA guanyarà 3.000 m².

Passadís subterrani per connectar els edificis

L’ampliació del MACBA també preveu una novetat destacada: la construcció al transsepte de la capella d’un passadís subterrani que connectarà la porxada amb l’edifici Meier. La intenció és que estigui obert només durant l’horari del museu i suposarà una alternativa per creuar la plaça “molt més agradable, segura i amb molt més sentit que l’actual”.

placa angels ampliacio macba

A més, l’entrada principal del museu es traslladarà a la porta de la capella (la que queda encarada al carrer d’Elisabets). Amb aquestes actuacions, el MACBA adequarà els espais tant de la capella com del convent com a espais expositius i permetrà mostrar al públic un major nombre d’obres dels fons permanents del museu.