En les properes setmanes es podria ampliar l’edat de vacunació d’AstraZeneca. Ho ha dit el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, durant la roda de premsa per actualitzar la situació epidemiològica. Ha assegurat que cada vegada hi ha més evidències sobre l’efectivitat del vaccí per sobre de l’edat límit, que a Espanya és de 65 anys.

Topalls d’edat i suspensió temporal

Inicialment la vacunació amb AstraZeneca es va limitar als 55 anys i, més tard, es va ampliar als 65. El motiu era la manca d’estudis i evidència científica sobre l’efectivitat en edats superiors. El març, diversos estats, entre els quals Espanya, van aturar la vacunació amb AstraZeneca per estudiar alguns casos de trombosi detectats en persones a qui s’havia administrat aquest vaccí. Finalment, se’n va reprendre la vacunació després que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) conclogués que és una vacuna segura.

Espanya i Polònia, els únics amb topall d’edat

Actualment Espanya i Polònia són els únics països europeus que mantenen aquesta limitació d’edat. La resta de països no tenen cap topall o el tenen als 75 anys. La Generalitat havia demanat aquest canvi amb insistència des de fa setmanes.

Bones notícies per a la gent gran: més dosis de Pfizer i primeres vacunes de Janssen

Els canvis en el topall d’edat d’AstraZeneca facilitaran l’estratègia de vacunació de les persones grans. A això, cal sumar-hi l’arribada de 193.000 dosis de Pfizer cada setmana durant el mes d’abril, que es destinaran a completar la vacunacions dels majors de 80 anys. Pel que fa a la franja d’edat dels 65 als 70 anys, Salut ha anunciat que podrien ser els beneficiaris de la vacunació amb Janssen. Aquesta és un vaccí monodosi que començarà a arribar a l’estat espanyol partir del 15 d’abril.