La Comissió de Salut Pública, formada per representants del Ministeri de Sanitat i les autonomies, ha acordat ampliar l’administració de la vacuna d’AstraZeneca fins als 65 anys. Aquesta decisió, que s’ha pres en una reunió aquest matí, s’ha validat després a la tarda en la trobada del Consell Interterritorial de Salut, en què el Govern espanyol i les comunitats han decidit eliminar el topall dels 55 anys i reprendre la vacunació a partir de dimecres.

Es tracta d’una decisió molt esperada i reclamada. El Departament de Salut demanava insistentment des de feia setmanes l’eliminació d’aquest topall. També ho havien fet molts dels experts en vacunació i col·lectius de professionals sanitaris, com el Col·legi de Metges de Barcelona.

Qui rebrà la vacuna d’AstraZeneca?

El nou topall d’edat s’ha situat com a mínim fins als 65 anys. Segons diverses fonts coneixedores, no es descarta que es pugui ampliar el límit fins als 70 per a més endavant, si bé el Consell Interterritorial no ha adoptat per ara aquesta decisió.

A banda d’aquesta ratificació, el que s’ha establert aquest dilluns és amb quins col·lectius es reprendrà la vacunació amb AstraZeneca aquest dimecres. Tal com ha informat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a partir del 24 de març s’administraran dosis d’aquest vaccí a persones d’entre 55 i 65 anys. En el cas de Catalunya, Salut començarà amb el col·lectiu de més de 60 anys. També es contactarà amb el personal essencial que encara no està immunitzat, també els de més de 55 anys que fins ara no es podien posar la vacuna d’AstraZeneca.

Alhora, es reprendran els grups essencials que havien quedat en suspens després de l’aturada de la vacunació. Fins ara, la vacuna d’AstraZeneca s’ha estat administrant a treballadors essencials menors de 55 anys, com policies, bombers, o docents.

La decisió de reprendre l’administració d’aquest vaccí, després de 15 dies de suspensió, arriba després que l’Agència Europea de Medicaments hagi conclòs que no hi ha cap relació directa entre la vacuna d’AstraZeneca i els casos de trombosi que es van detectar en alguns països.