La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el Govern espanyol suspèn l’administració de la vacuna d’AstraZeneca a partir d’aquest dilluns pels casos de trombosi detectats. Darias ha fet pública aquesta decisió en una roda de premsa, després del Consell Interterritorial de Salut que s’ha convocat d’urgència aquest dilluns amb els consellers de les comunitats autònomes. L’aturada del vaccí d’Oxford es pren de forma cautelar i temporal durant 15 dies fins que el Comitè de Farmacovigilància, el PRAC, es pronunciï sobre els casos de trombosi.

Durant la roda de premsa han acompanyat la ministra el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, i la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas.

El Ministeri de Sanitat ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a les persones que ja han rebut una dosi de la vacuna d’AstraZeneca. En aquest sentit, ha aclarit que fins ara no s’ha establert una relació causal entre els casos de trombosi i la vacuna. Fernando Simón també ha destacat que els casos específics de trombosi detectats s’han produït en una de cada 1.700.000 persones vacunades.

La decisió del Govern espanyol arriba després que altres països europeus hagin suspès la injecció del vaccí d’Oxford, en espera que s’aclareixi si té vinculació amb els casos de trombosi detectats. Aquest divendres, el Departament de Salut ja va retenir 2.000 dosis d’un lot de la vacuna d’AstraZeneca per prevenció.

Relació entre risc i benefici

En relació al nombre de casos de trombosis que s’han donat en persones vacunades amb el vaccí d’Astrazeneca, la viròloga Júlia Vergara-Alert explica que “aquest número de trombosis no està fora de la població normal” i posa èmfasi en el fet que s’ha vacunat un gran nombre de persones en molt poc temps. “Mai hem tingut un exemple de vacunació tant massiva com el que estem tenint”, explica, ni tant sols amb vacunes d’altres malalties.

Però més enllà que es demostri o no la relació entre els casos de trombosi i la vacunació amb Astrazeneca, Vergara-Alert explica que en qualsevol tractament mèdic hi pot haver un cert risc però cal valorar si els beneficis son molt més grans que els riscos.