Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí
Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí

Quan queden pocs dies perquè n’arribin les primeres dosis, finalment hi ha un acord sobre a qui s’administrarà la vacuna d’AstraZeneca. La comissió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha debatut, i finalment establert aquest divendres, que es destinaran al grup d’edat comprès entre els 18 i els 55 anys.

En un principi Sanitat havia limitat la vacuna a menors de 80 anys. Els darrers dies, la Generalitat s’havia posicionat per abaixar l’edat màxima als 65 anys. La decisió d’avui fixa un marge més estret. La raó és la manca d’evidències suficients sobre l’eficàcia de la vacuna als majors de 55 anys, per falta de dades. Una qüestió que ha perseguit aquesta vacuna des de l’inici dels estudis clínics.

L’AstraZeneca va ser aprovada per l’Agència Europea del Medicament fa pocs dies, i és la tercera vacuna que arriba al nostre país. En aquest cas, el vaccí s’administra en dues dosis, la segona entre quatre i 12 setmanes després de la primera. Els primers estudis revelen que l’AstraZeneca redueix els contagis des de la primera dosi.