El Procicat es torna a reunir aquest dilluns per analitzar la situació epidemològica durant aquesta Setmana Santa. Les actuals restriccions estan vigents fins divendres, 9 d’abril, i abans d’acabar la setmana el govern ha de decidir si es prorroguen o es canvien.

Segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio el secretari general de Salut, Marc Ramentol, aquest període d’anàlisi de les dades de la pandèmia durarà fins dimecres “per veure en quina direcció va el creixement epidèmic”. Ramentol alerta que les dades actuals donen una “sensació enganyosa” d’una millora epidemiològica. “És possible que les dades es vegin interferides pels dies festius”, avisa.

La decisió, en 48-72 hores

Ramentol creu que cal esperar entre 48 i 72 hores “per veure com s’estabilitzen els indicadors epidèmics i quines són les previsions que es poden fer a curt i mitjà termini”. No vol aventurar què decidirà el Procicat sobre si es mantindran les restriccions actuals o se n’aplicaran de noves. “Ens hem de donar uns dies per no prendre decisions precipitades i en calent”, assegura. Tot i això, Ramentol creu que el creixement epidèmic actual es pot controlar amb la complicitat de la ciutadania i dels profesionals sanitaris.

Els 53 % dels llits de les UCI els ocupen malalts amb covid

De fet, el nombre de pacients ingressats a les UCI amb covid ja representen el 53 % del total. A més, Salut alerta que també han detectat un repunt de casos de coronavirus atesos tant a les urgències d’atenció primària com a les urgències hospitalàries. “Sabem que ens venen dies assistencialment complicats”, alerta Ramentol.

Segons el darrer balanç de Salut, hi ha 1.608 pacients ingressats als hospitals, 57 més que el balanç anterior i 431 persones a les UCI, 7 més que diumenge. Pel que fa a la Rt, continua a la baixa per tercer dia consecutiu i es redueix a 1,11, cinc centèsimes menys, mentre que el risc de rebrot cau a 269 (-11). En paral·lel, la incidència a 14 dies puja lleugerament i passa de 241,23 a 242,76.