Aquesta setmana totes les mirades se centren en l’Agència Europea de Medicaments, que està analitzant si els casos de trombosi en persones vacunades amb AstraZeneca són conseqüència de la injecció del vaccí. Mentrestant, Espanya i altres països de la Unió, com França, Alemanya o Itàlia, han suspès temporalment l’administració d’aquesta vacuna. A Catalunya, això implica que unes 125.000 dosis quedaran, per ara, emmagatzemades. Bona part dels experts, però, creuen que l’agència conclourà que la vacuna és segura i es tornarà a posar aviat.

“No hi ha una relació causal prou forta”

El viròleg i investigador del CReSA-IRTA, Xavier Abad, ha explicat a betevé que “probablement l’EMA dirà que no hi ha una relació causal prou forta o prou intensa” entre la vacunació amb AstraZeneca i els casos de trombosi detectats. “En el cas d’Europa de 15 milions de vacunes posades s’han detectat una trentena de casos”, recorda. “Si ara agaféssim la mateixa quantitat de persones no vacunades, quants casos de trombosi trobaríem? Probablement 30 o més”.

La investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per la Fundació La Caixa, Gemma Moncunill, també creu que “no hi ha cap indici que ens indiqui que la vacuna contribueix a aquests casos de trombosi”. Creu que l’Agència Europea de Medicaments tampoc no hi trobarà relació. De totes maneres, en cas que no fos així i la vacuna fos la causa de trombosi d’aquest ínfim percentatge de vacunats, diu Moncunill, “el risc seria molt més baix que el risc d’agafar la covid-19 i d’hospitalització o mort per aquesta malaltia”.

Una trombosi cerebral poc freqüent

La Societat Espanyola de Neurologia explica que aquests casos de trombosi cerebral detectats són molt poc freqüents. La seva incidència és d’entre un i 1,3 casos per cada 100.000 habitants cada any. Els factors de risc específics que poden causar aquesta trombosi són els anticonceptius orals, l’embaràs, l’ús de teràpies hormonals o l’obesitat. Normalment, els pacients que pateixen aquesta complicació evolucionen favorablement.